Evropa

Makron: Francuska spremna na saradnju sa Mađarskom uprkos razlikama

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2021

-

17:43

Makron: Francuska spremna na saradnju sa Mađarskom uprkos razlikama
Emanuel Makron - Copyright Tanjug AP/Yoan Valat

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas da je Francuska spremna da sarađuje sa Mađarskom u interesu EU uprkos političkim razlikama između dve zemlje, ističući pomirljiv ton u trenutku dok se Pariz priprema da preuzme predsedavanje Evropskom unijom.

Mađarski premijer Viktor Orban takođe se oglasio pomirljivim tonom uoči razgovora u Budimpešti, rekavši da Mađarska poštuje francuskog lidera i podržava nameru Makrona da EU učini samodovoljnijom u odbrani, nuklearnoj energiji i poljoprivredi, preneo je Rojters. Pariz i Budimpešta su u sukobu oko nekoliko pitanja među kojima se ističe ono pravima LGBT osoba, ali i oko vladavine zakona i demokratskih standarda.

Makron želi da i druge države EU podrže prioritete koje je postavio za šestomesečno predsedavanje Francuske evropskim blokom koje počinje u januaru, a među njima je i bolja zaštita i kontrola granica EU.

"Odnos Mađarske prema predsedniku Makronu je pun poštovanja. Francuska je dom enciklopedista, oni su najbolji kada je reč o definicijama, tako da prihvatamo njihove defineicije: ono što smo u poslednje vreme čuli od gospodina predsednika je da smo politički protivnici, ali da smo istovremeno i Evropski partneri", izjavio je Orban uoči razgovora sa francuskim liderom.

profimedia

 

Uprkos pomirljivom tonu dvojice lidera, Makron je Orbanu poslao specifičnu poruku time što je posetu Budimpešti započeo polaganjem venca na grob Anjes Heler, mađarske filozofkinje koja se suprotstavljala Orbanu. Takođe se očekuje da će se Makron kasnije danas sastati sa liderima opozicionog saveza koji bi trebalo da izazove Orbana na izborima sledeće godine, a prisustvovaće i sastanku Višegradske grupe na kojem će učestvovati lideri Mađarske, Poljske, Češke Republike i Slovačke.

Mađarska vlada je danas saopštila da se složila sa Francuskom o nekoliko pitanja koja su od strateškog značaja za evropsku budućnost. U video snimku objavljenom na njegovoj Fejsbuk stranici, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto takođe je okarakterisao dve zemlje EU i kao partnere i kao protivnike.

"Takođe se slažemo o važnosti zaštite spoljnih granica EU", rekao je Sijarto nekoliko dana nakon što je Makron poručio da je zaštita i kontrola granica EU jedan od glavnih ciljeva Francuske.

Makron i Orban ne slažu se po pitanju migracija, prava LGBT populacije i kritika Evropske komisije na račun Mađarske zbog demokratskih standarda i vladavine prava, a predsednik Francuske je ranije pozvao na "kulturnu borbu" sa Mađarskom i nekim njenim susedima koji, kako je rekao, štete koheziji EU. Oblast o kojoj su dvojica lidera saglasna je da se izvrši pritisak na EU da promoviše nuklearnu energiju i prizna je kao zelenu investiciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa