Evropa

Makron pozdravio rezultate referendoma na Novoj Kaledoniji, najavio pregovore o statusu teritorije

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2021

-

16:42

Makron pozdravio rezultate referendoma na Novoj Kaledoniji, najavio pregovore o statusu teritorije
Makron pozdravio rezultate referendoma na Novoj Kaledoniji, najavio pregovore o statusu teritorije - Copyright Ludovic Marin, Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron podravio je rezultate današnjeg referenduma na Novoj Kaledoniji, ali je najavio pregovore o budućem statusu te francuske prekomorske teritorije.

On je, u televizijskom obraćanju, rekao da su rezultati referenduma, koji su bojkotovale snage koje se zalažu za nezavisnost, "potvrdili izraženu spremnost većine stanovnika Nove Kaledonije da ostanu u sastavu (Francuske) Repubike i u sastavu francuske nacije", prenose francuski mediji.

Većina glasača Nove Kaledonije glasala je protiv nezavisnosti, na trećem i poslednjem referendumu posvećenom statusu te francuske prekomorske teritorije u Tihom okeanu. Makron je, ipak, dodao da se ne može zanemariti da je biračko telo Nove Kaledonije "godinama ostalo duboko podeljeno". Ipak, rekao je da "sada počinje period tranzicije".

Na osnovu tri četvrtine prebrojanih glasova, 91 odsto birača je odabralo da ostane deo Francuske, saopštili su lokalni zvaničnici. Ukupna izlaznost je oko 41 odsto, što je manje od polovine izašlih na referendumu prošle godine.

Referendum su bojkotovale snage koje se zalažu za nezavisnost, a koje su na referendumu 2018. godine dobile podršku 43,3 odsto građana, a na prošlogodišnjem podršku 46,7 odsto birača. Glasanje su posmatrali članovi Ujedinjenih nacija i regionalne vlasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa