Fokus

Nova Kaledonija glasa na referendumu za nezavisnost od Francuske - autohtono stanovništvo se protivi

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2021

-

10:57

Nova Kaledonija glasa na referendumu za nezavisnost od Francuske - autohtono stanovništvo se protivi
Nova Kaledonija glasa na referendumu za nezavisnost od Francuske - autohtono stanovništvo se protivi - Copyright Tanjug AP/Clotilde Richalet

veličina teksta

Aa Aa

Na pacifičkom arhipelagu Nova Kaledonija danas se održava treći i završni referendum za nezavisnost od Francuske. Nešto više od 41 odsto birača sa pravom glasa je glasalo do 17 časova po lokalnom vremenu, saopštila je francuska ambasada u Novoj Kaledoniji.

To je znatno manji broj izašslih u isto vreme tokom glasanja 2020. godina, kada je izašlo skoro 80 odsto glasača na referendum. Kako navodi agencija Rojters, francuska prekomorska teritorija u južnom Tihom okeanu poslednjih meseci je pogođena nemirima.

Navodi se da će konačni rezultati glasanja biti tesni, nakon prethodna dva kruga glasanja, tokom 2018. i 2020. godine, kada je broj onih koji su glasali protiv nezavisnosti smanjen sa 57 procenata u 2018. godini na 53 odsto u 2020. godini.

Lideri autohtonih Kanaka tvrde da je pandemija sprečila kampanju "od vrata do vrata" u selima, a žele i da se dozvoli tradicionalni period žalosti, pošto je oko 300 ljudi, uglavnom Kanaka, preminulo od koronavirusa od septembra u populaciji od oko 270.000 ljudi.

"Iako su redovi birača u glavnom gradu Nuomeu, malo birača se do sada pojavljuje u oblastima gde živi većinsko stanovništvo", napisao je novinar Nik Maklelan na svom Tviter profilu.

Analitičari navode da se pribojavaju da će glas "ne" izazvati gnev među onim građanima koji se zalažu za nezavisnost, pa će se samim tim izazvati nestabilnost, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet