Evropa

Sijarto poručuje da su Mađarska i Francuska i partneri i protivnici

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2021

-

14:13

Sijarto poručuje da su Mađarska i Francuska i partneri i protivnici
Ministar spoljnih poslova Mađarske - Copyright Tanjug AP/Tibor Illyes/MTI via AP

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska je danas saopštila da se složila sa Francuskom o nekoliko pitanja koja su od strateškog značaja za evropsku budućnost, a uoči sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Makron, koji je trebalo da otpočne put u Budimpeštu obilaskom groba filozofkinje Agnes Heler koja se protivila Orbanu, rekao je prošle nedelje da je mađarski lider politički protivnik, ali i evropski partner sa kojim je moguće pronaći kompromis, prenosi agencija Rojters.

U video snimku objavljenom na svojoj Fejsbuk stranici, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto takođe je okarakterisao dve zemlje EU i kao partnere i kao protivnike.

"Takođe se slažemo o važnosti zaštite spoljnih granica EU", rekao je Sijarto nekoliko dana nakon što je Makron poručio da je zaštita i kontrola granica EU jedan od glavnih ciljeva Francuske.

Kako navodi Rojters, Makron i Orban su u sukobu po pitanju migracija, prava LGBT populacije i kritike Evropske komisije na račun Mađarske zbog demokratskih standarda i vladavine prava. Francuski predsednik je ukazao na "kulturnu borbu" sa Mađarskom i nekim njenim susedima za koju kaže da šteti koheziji EU.

Oblasti u kojima su lideri, kako se navodi, pronašli zajednički jezik uključuju pritisak na EU da promoviše nuklearnu energiju i prizna je kao zelenu investiciju. Očekuje se da će Makron učestvovati i na sastanku Višegradske grupe, u kojoj su lideri Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, kao i da se sastane sa liderima opozicionog saveza, navodi britanska agencija.

Komentari (0)

Evropa