Evropa

Baza od 10 milijardi fotografija sa mreža, u kojoj niko nije pristao da bude: Kompanija iz SAD na udaru vlasti Francuske

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/12/2021

-

22:52

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija "Clearview AI" iz SAD, koja se bavi tehnologijom prepoznavanja lica, našla se na udaru francuskih vlasti. Iz ove kompanije navode da imaju razvijen softver za prepoznavanje lica čije se fotografije nalaze na internetu. Prema nekim podacima, njihova baza sadrži oko 10 milijardi fotografija građana širom sveta - problem je što su te fotografije u bazi bez pristanka osoba koje se na njima nalaze.

Smatra se da kompanija podatke sakupljene, uglavnom, sa društvenih mreža, prodaje vladinim bezbednosnim agencijama širom sveta. Kako sami navode, više od 600 vladinih bezbednosnih službi u SAD koriste njihove usluge, uglavnom radi rešavanja određenih zločina.

Francuska organizacija za zaštitu podataka, međutim, naložila je ovoj kompaniji da obriše sve fotografije na kojima se nalaze francuski državljani, ili su prikupljeni sa francuskih društvenih mreža i portala. 

U Francuskoj smatraju da ne postoji pravni osnov za ovakvo prikupljanje i korišćenje podataka, a organizacija je navela i da se prema GDPR (uredbi EU za zaštitu podataka) u državama članicama EU izriču kazne do 20 miliona evra ili 4 odsto globalnog godišnjeg prihoda kompanije.

Iz kompanije "Clearview AI" smatraju da ne podležu nikakvim sankcijama koje propisuje GDPR jer nemaju ugovor ni sa jednom državom članicom EU, ili kompanijom iz tog bloka.

Protiv ove kompanije su digli glas i u Kanadi, gde civilne organizacije iz nekoliko država traže da se prekine saradnja sa "Clearview AI". U Australiji, sa druge strane, ne misle da je sama kompanija odgovorna, već da bi policija trebalo da snosi odgovornost za nedozvoljeno upravljanje podacima svojih građana.

Takođe, u Velikoj Britaniji su nadležne službe tužile "Clearview AI" i traže više od 20 miliona evra odštete. 

Komentari (0)

Evropa