Evropa

Ponovo iza rešetaka: Ko su devojke iz kontroverzne grupe Pussy Riot i zašto su na meti ruskih vlasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RSE, The Moscow Times

27/12/2021

-

23:04

Ponovo iza rešetaka: Ko su devojke iz kontroverzne grupe Pussy Riot i zašto su na meti ruskih vlasti
Ponovo iza rešetaka: Ko su devojke iz kontroverzne grupe Pussy Riot i zašto su na meti ruskih vlasti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dve članice kontroverzne ruske grupe "Pussy Riot" otpočele su štrajk glađu u zatvoru u blizini Moskve gde trenutno izdržavaju kaznu. One traže da budu smeštene u istu ćeliju i da im se dozvoli da međusobno komuniciraju, a presuda aktivistikinjama bila je samo jedna u nizu koje su tokom godina donošene protiv članica ovog sastava.

Dva nezavisna ruska novinska portala "Meduza" i "Ovd-info" objavili su da Marija Aljohina i Lusja Štejn zahtevaju smeštaj u jednoj ćeliji, a njima dvema je trenutno zabranjeno da međusobno razgovaraju u zatvoru.

Obe žene, kako piše Index.hr, izdržavaju dvonedeljne zatvorske kazne zbog organizovanja protesta podrške zatvorenom ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom ranije ovog meseca. Kako, međutim, piše Radio Slobodna Evropa, Okružni sud u Moskvi osudio je 17. decembra Aljohinu na 15 dana zatvora, a Štejnovu na 14 dana, nakon što ih je proglasio krivim za "propagiranje nacističkih simbola na internetu".

Optužba protiv Aljohine odnose se na sliku beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka sa kukastim krstom, koju je pre šest godina objavila na društvenim mrežama, upoređujući ga sa fašistima. Lusja Štejn je osuđena zbog karikature na kojoj je prikazana sa šeširom sa kukastim krstom, a koja je objavljena na mrežama 2018. godine.

Aljohina, Štejn i druge članice grupe "Pussy Riot" više puta su u poslednjih meseci osuđivane na po 15 dana zatvora zbog učešća u protestnim akcijama i nedozvoljenim skupovima. Podsetimo, grupa je postala međunarodno poznata nakon što izvele "pank molitvu" u znak protesta protiv ruskog predsednika Vladimira Putina u moskovskoj katedrali Hrista Spasitelja 2012. godine.

Ko su "Pussy Riot"?

Reč je feminističkom kolektivu iz Moskve koji deluje u formi pank rok muzičkog sastava. Grupa je osnovana u avgustu 2011. i broji otprilike 11 članica u dvadesetim i tridesetim godinama. Grupu su osnovale Nadežda Tolokonjikova i Jekaterina Samuševič, koje su prethodno bile članice grupe "Voina", još jedne grupe aktivista.

Poznate su po provokativnim i politički motivisanim performansima na javnim mestima po Moskvi, koje kasnije montiraju u muzičke spotove i postavljaju na internet. Angažman grupe je isključivo politički, a muzika je samo jedna od formi njihovog delovanja. Teme kojima se njihovi tekstovi bave su feminizam, LGBT prava, otpor politici ruskog predsednika Vladimira Putina i veza između Putina i lidera Ruske pravoslavne crkve.

profimedia

 

Tolokonjikova je svojevremeno rekla da nije reč o muzičkom bendu, već pokretu i da postoji mnogo ljudi koji su samo s vremena na vreme uključeni u političke akcije.  

"To je zaista članstvo desetina ljudi", rekla je ona, prenosi "The Moscow Times".

Širom sveta postale su poznate 2012. godine kada su članice upale u katedralu u Moksvi u znak protesta protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, a od tada gotovo da nijedan veći događaj ili skup u Rusiji nije prošao bez nekog njihovog performansa. 

Aljohina i Tolokonjikova tada su osuđene pod optužbom za "huliganizam motivisan verskom mržnjom" i osuđene na dve godine zatvora. Bile su blizu izvršenja kazne kada su dobile amnestiju u decembru 2013. godine.

Za šta su sve hapšene?

Koliko su puta članice "Pussy Riot" pritvarane ne zna se broj. Neke od njih privođene su nekoliko puta godišnje i čak zatvarane u više navrata na po 15 dana.

Kako je pisao "The Moscow Times" u julu, Aljohina je zajedno sa Viktorijom Narasom i Lusjom Štejn bile su među hiljadama uhapšenih širom zemlje tokom protesta za oslobađanje Alekseja Navaljnog 23. januara. Aljohina je kažnjena sa 30.000 rubalja (400 dolara), dok su druge dve kažnjene sa 10 dana zatvora.

Štejn i Aljohina su, takođe, među deset opozicionih ličnosti koje su optužene za "podsticanje na masovno kršenje ograničenja uvedenih zbog koronavirusa" pozovajući pristalice da prisustvuju protestima. Uoči Dana pobede 9. maja, članica Veronika Nikulšina privedena je u blizini svoje kuće zbog sumnje da nije poslušala policiju. Interfaks je naveo razlog njenog pritvaranja kao "sprečavanje mogućih provokacija tokom proba" vojne parade 9. maja na Crvenom trgu.

AP Photo/Pavel Golovkin, File

 

Krajem juna Nikulšina je privedena drugi put zbog, kako je rekao njen advokat, sumnje da je planirala da poremeti fudbalsko prvenstvo Euro 2020. u Sankt Peterburgu, slično kao što je istrčala na teren tokom finala Svetskog prvenstva 2018. godine. Optužena je za nepoštovanje policijskih naredbi i osuđena na dve uzastpne kazne od 15 dana zatvora.

Takođe krajem juna, Aljohina, Štejn, Aleksandar Sofejev i Ana Kuzmina privedeni su i osuđeni na 15 dana zbog optužbi koji uključuju huliganstvo i nepoštovanje policijskih naredbi. Svi su tvrdili da su nevini i kažu da su na meti zbog njihove povezanosti sa grupom "Pussy Riot". Hapšenja su tada u očima kritičara i analitičara viđeni kao pokušaji da se uguše aktivnosti opozicije pred parlamentarne izbore održane u septembru.

Nekoliko članoca grupe napustilo je zemlju ili je izrazilo nameru da ode navodeći kao razlog strah od progona. To je učonila i Veronika Nikulšina odmah nakon što je u julu odslužila kaznu.

Komentari (0)

Evropa