Evropa

Objavljen nacrt amandmana na Ustav pred referendum u Belorusiji: Predsednik ograničen na dva mandata

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2021

-

16:18

Objavljen nacrt amandmana na Ustav pred referendum u Belorusiji: Predsednik ograničen na dva mandata
Zastava Belorusije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Belorusiji je objavljen nacrt amandmana na Ustav pred referendum o ustavnim izmenama koji je planiran za drugu polovinu februara 2022. godine.

U dokumentu se navodi da se isključuje vojna agresija sa teritorije Belorusije protiv drugih država, zabranjuje stranim državljanima i organizacijama da finansiraju izbore, potom se navodi da jedna osoba može biti predsednik države najviše dva mandata i da ograničenje o broju predsedničkih mandata stupa na snagu nakon stupanja na dužnost ponovo izabranog predsednika, preneo je Sputnjik.

Uvodi se i Beloruska narodna skupština kao vrhovni organ narodne vlasti i da predsednika može da smeni Beloruska narodna skupština u slučaju sistematskog ili grubog kršenja Ustava ili izdaje države, ili drugog krivičnog dela.

Predsednik može da proglasi vanrednu situaciju u slučaju pobune, masovnih ili drugih nereda kao i da predsednik, koji više nije na toj dužnosti, ne može da odgovara za odluke koje je doneo tokom njegovog mandata.

U slučaju da predsednik umre nakon atentata ili usled terorističkog napada, vojne agresije ili drugih nasilnih akcija, onda se uvodi vanredna situacija ili ratno stanje, a državni organi deluju u skladu sa odlukama Saveta bezbednosti. Osoba koja više nije na mestu predsednika može postati doživotni senator.

Referendum o izmenama Ustava bi trebalo da bude održan najkasnije u februaru 2022. godine, pre toga će biti održana javna rasprava. U novembru je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da je opozicija koja se nalazila van zemlje pripremila novi plan destabilizacije koji je povezan sa ustavnim promenama.

U decembru je načelnik Glavne uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (GUBOPiK) Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije Vjačeslav Orlovski rekao da nema preduslova za masovne proteste u vezi sa predstojećim referendumom, ali se ne mogu isključiti pojedinačne akcije.

Lukašenko je 16. marta potpisao Ukaz o formiranju Ustavne komisije koja se bavi ustavnim izmenama i ima 36 članova.

Ona je iznela šefu beloruske države svoje predloge, ali Lukašenko je krajem jula vratio nacrt na doradu. Krajem avgusta Komisija je uputila predsedniku dorađenu, konačnu verziju predloga izmena Ustava. Lukašenko je ranije obećao da će podneti ostavku nakon usvajanja amandmana na Ustav. Komisija za pripremu dopuna već je počela s radom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa