Evropa

Bivša austrijska ministarka Putina 2018. pozvala na svadbu, sada je u Upravnom odboru ruskog "Rosnjefta"

Komentari

Autor: Euronews

03/06/2021

-

12:10

Bivša austrijska ministarka Putina 2018. pozvala na svadbu, sada je u Upravnom odboru ruskog "Rosnjefta"
Bivša austrijska ministarka Putina 2018. pozvala na svadbu, sada je u Upravnom odboru ruskog "Rosnjefta" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivša austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl, koja je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom plesala na svom venčanju, dobila je poziciju u Upravni odboru ruske državne naftne kompanije "Rosnjeft".

Knajsl se našla na udaru kritika nakon što je pozvala Putina na venčanje. Fotografije njenog plesa sa ruskim liderom u Gamlicu, u jugoistočnoj državi Štiriji, nedaleko od granice sa Slovenijom, obišle su svet u avgustu 2018. godine.

Video snimak sa venčanje ekskluzivno je objavila ruska televizija "Raša tudej". To je izazvalo brojne kritike samo nekoliko meseci nakon što su neke članice EU, izuzev Austrije, proterale ruske diplomate kao odgovor na trovanje Sergeja Skripalja u Solzberiju.

Knajsl je prvi susret sa Putinom imala dok je bila na poziciji ministarke spoljnih poslova, gde je došla zahvaljujući podršci desničarke FPO. Ona sama zvanično nije bila priklonjena nijednoj od partija, prenosi "Gardijan".

Nakon što je napustila vladu 2019, postala je gostujući kolumnista za "Raša tudej", medij kog često kritikuju kao "propagandu Kremlja".

Ona će se pridružiti "Rosneftu" kao nezavisni direktor, saopštila je kompanija, nakon što je zvanično i nominovana u martu.

Nije poznato koliko će Knajsel zarađivati, ali ona tako ide stopama nekadašnjeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, koji je postao prijatelj sa Putinom tokom svog mandata. Bio je član je i lider Upravnog odbora "Rosnjefta" četiri godine i potvrđeno je da je imao godišnju zaradu od 600.000 dolara.

Šreder, koji podržava projekat Severni tok koji doprema ruski gas u Nemačku, postao je šef odbora deoničara Gazproma u roku od nekoliko nedelja nakon što je otišao sa političke funkcije. Nakon toga bio je na raznim funkcijama u "Gazpromu" i "Rosnjeftu".

Komentari (0)

Evropa