Evropa

U Švedskoj rekordan broj novozaraženih, zdravstveni sistem pod pritiskom

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

07/01/2022

-

15:10

U Švedskoj rekordan broj novozaraženih, zdravstveni sistem pod pritiskom
Vakcinacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Švedskoj je registrovan rekordni broj novozaraženih kovidom 19 treći put ove nedelje i 5. januara bilo je 23.877 slučajeva, pokazali su današnji podaci švedskih zdravstvenih agencija. Četvrti talas virusa zahvatio je zemlju i pojačao pritisak na švedski zdravstveni sistem, preneo je Rojters.

Veoma zarazna varijanta omikron dovela je do porasta broja hospitalizovanih u mnogim delovima zemlje, iako su smrtni slučajevi relativno stabilni.

profimedia

 

Švedska agencija za javno zdravlje savetovala je nedavno restoranima, kulturnim ustanovama i centrima za rekreaciju da od sledeće nedelje traže od svojih gostiju da pokažu digitalni dokaz vakcinacije protiv virusa korona, prenosi AP.

Preporuka Švedske agencije za javno zdravlje nije zakonska obaveza, već dobrovoljno uputstvo za preduzeća. Švedski digitalni sertifikati pokazuju samo status vakcinacije i ne predstavljaju dokaz o negativnom testu ili nedavnom oporavku od virusa korona.

Od 12. januara svi mogu uvesti sertifikate kao uslove za ulazak "tamo gde je rizik od širenja infekcije veliki", rekla je ministarka za socijalna pitanja Lena Halengren.

Pored restorana, to uključuje kulturne prostore kao što su muzeji i pozorišta, objekti za slobodno vreme kao što su teretane i bazeni, kao i javni prevoz, navodi se u saopštenju vlade. Trenutno se propusnice koriste samo za javna okupljanja i događaje u zatvorenom za više od 100 ljudi.

Komentari (0)

Evropa