Evropa

Omikron dominantan u Sloveniji, među 900 mladih koji su Novu godinu dočekali u Beogradu, potvrđeno 200 infekcija

Komentari

Autor: HRT

07/01/2022

-

21:42

Omikron dominantan u Sloveniji, među 900 mladih koji su Novu godinu dočekali u Beogradu, potvrđeno 200 infekcija
Omikron dominantan u Sloveniji, među 900 mladih koji su Novu godinu dočekali u Beogradu, potvrđeno 200 infekcija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Omikron varijanta koronavirusa postala je dominantna u Sloveniji, većinom se širi lokalno, ali je zabeleženo i više uvezenih slučajeva među mladima koji su Novu godinu proslavili u Beogradu, a mediji javljaju da je omikron prodro i u jednu bolnicu, javlja HRT.

"Među skoro 900 mladih koji su u organizaciji jedne slovenske turističke agencije novogodišnje praznike proslavili u Beogradu, do sada je potvrđeno 200 infekcija, a većina tih zaraza odnosi se na omikron varijantu", kazala je u petak na konferenciji za novinare Nuška Čakš Jager iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Po podacima dve slovenačke laboratorije ovlašćene za analizu uzoraka zaraženih, omikron varijanta u Sloveniji je poslednjih dana postala dominantna.

U Nacionalnoj laboratoriji za zdravlje, okolinu i hranu (NLZOH) naveli su u petak da je među njihovim pozitivnim PCR testovima udeo omikrona već 63 posto.

"Udeo omikrona još je veći u uzorcima koji su analizirani na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju (IMI) i iznosi 82 posto", potvrdio je načelnik te ustanove Miroslav Petrovec.

Kako prenose slovenački mediji, najveći broj potvrđenih slučajeva zaraze omikronom rezultat je lokalnog prijenosa u populaciji, a većina zaraženih epidemiolozima koji traže njihove kontakte navodi da ne znaju gde su se zarazili ili da je verojatno reč o zarazi unutar porodice.

Kako je večeras objavila Slovenska televizija, potvrđeno je da je omikron varijanta prodrla i u bolnicu Jesenice, gde njome zaraženo 11 zaposlenih i 11 bolesnika, a zbog tog je slučaja zatvoreno jedno odeljenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa