Evropa

Reorganizacija u Vatikanu: Papa uklonio nadbiskupa Ðakoma Morandija iz kancelarije za doktrinu

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2022

-

22:38

Reorganizacija u Vatikanu: Papa uklonio nadbiskupa Ðakoma Morandija iz kancelarije za doktrinu
Papa Franja - Copyright Tanjug AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja je danas preduzeo prvi korak u reorganizaciji moćne vatikanske kancelarije za doktrinu, uklanjajući drugog po važnosti zvaničnika za koga se veruje da je odgovoran za kontroverzni dokument ''koji zabranjuje blagoslove za istopolne parove jer Bog ne može da blagoslovi greh'', javlja AP.

On je imenovao nadbiskupa Ðakoma Morandija, trenutno sekretara Kongregacije za doktrinu vere, za biskupa italijanske biskupije Ređio Emilija-Gvastala.

Ovaj potez predstavlja degradaciju jer Morandi sa titulom nadbiskupa ide u malu biskupiju, a ne u nadbiskupiju, ocenjuje Asošiejted pres.

Vatikan je saopštio da će Morandi ipak zadržati titulu nadbiskupa ''ad personam''.

Kongregacija za doktrinu vere, ili CDF, jedna je od najvažnijih vatikanskih kancelarija, koja tumači doktrinu univerzalne katoličke crkve, sankcioniše neistomišljenike i rešava slučajeve seksualnog zlostavljanja maloletnika od strane sveštenstva.

Morandi se pridružio CDF-u kao podsekretar 2015. godine i unapređen je u sekretara ili zvaničnika broj dva 2017. godine.

CDF trenutno vodi jezuitski kardinal Luis Ladarija, ali se očekuje da će se relativno brzo povući pošto u aprilu puni 78 godina, navodi AP.

Osim Morandija, u CDF-u postoje još dva sekretara, američki nadbiskup DŽozef Di Noja, koji takođe, uskoro treba da se penzioniše pošto u julu puni 79 godina i nadiskup Čarls Skikluna, koji je nadbiskup Malte.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa