Evropa

U Austriji počele kontrole "2G" dokumenata, lokdaun za nevakcinisane i dalje na snazi

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

10:44

U Austriji počele kontrole "2G" dokumenata, lokdaun za nevakcinisane i dalje na snazi
Tanjug/AP/Vadim Ghirda - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

U Austriji je od danas u svim trgovinama počela kontrola "2G" dokumenata - sertifikata o vakcinaciji i potvrde o preležanom kovidu 19.

Izdata uredba navodi da kontrola treba da se sprovede što pre, a najkasnije na kasi prilikom plaćanja robe.

"Iako su prodavnice bezbedne i to svakodnevno biva dokazano u prodavnicama namirnica, trgovina ozbiljno shvata obavezu '2G' kontrole, jer bi alternativa bio dalji lokdaun trgovina koje se ne bave prodajom namirnica i higijenskih sredstava", istakao je direktor Udruženja trgovaca Austrije Rajner Vil.

Uredba, koju je izdalo Ministarstvo zdravlja, predviđa "2G" kontrolu u svim prodavnicama, a izuzeti su samo supermarketi i drogerije. Naime, lokdaun za nevakcinisane je i dalje na snazi, tako da oni mogu samo u prodavnice namirnica i higijene.

Za kontrolu "2G" dokumenata postavljena je aplikacija "Green Check App", koju trgovci treba da instaliraju na mobilne telefone u svojim filijalama. Ukoliko mušterija nema "2G" dokument, onda mora vratiti robu koju želi da kupi i odmah napustiti prodavnicu.

Lokdaun još 10 dana

Austrijski parlament produžio je lokdaun za nevakcinisane za još deset dana. Glasovima vladajuće Narodne partije (OVP), Zelenih i opozicione Socijaldemokratske partije (SPO) usvojeno je produženje mere ograničavanja sloboda za nevakcinisane.

Lokdaun za nevakcinisane produžen je do 20. januara. Inače sve mere koje ograničavaju slobodu građana moraju se produžavati svakih deset dana. Prema aktuelnom stanju, lokdaun za nevakcinisane mogao bi ostati još dugo na snazi.

Nevakcinisani time mogu napuštati svoj dom samo ako idu na posao, kod lekara, u prodavnicu radi kupovine namirnica ili higijenskih sredstava, u apoteku, ili u šetnju, ali sami.

Maske i na otvorenom

U Austriji je stupila na snagu nova uredba o epidemiološkim merama koja predviđa i obavezu nošenja maski na otvorenom. Na svim mestima na otvorenom, gde nije moguće držati distancu od dva metra, obavezno je nošenje FFP2 maske.

To znači da se maska mora nositi u pešačkim zonama, na pijacama, na skupovima pod vedrim nebom, ali i u redovima i na stanicama.

Takođe na snagu stupila je i izmena u vezi s karantinom pošto pozitivno testirane osobe mogu ubuduće od petog dana izolacije da se ponovo testiraju i "oslobode se" karantina ako dobiju negativan rezultat.

Isto tako na snagu stupila je i odluka o važenju "Zelenog pasoša" za lica koja su primila dve doze vakcine na šest meseci, a za osobe koje su primile buster dozu na devet meseci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa