Evropa

Danska upozorava na povećanu špijunsku pretnju iz Rusije, Kine i Irana

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2022

-

11:29

Danska upozorava na povećanu špijunsku pretnju iz Rusije, Kine i Irana
Korona virus - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danska je danas upozorila na navodnu povećanu špijunsku pretnju iz Rusije, Kine, Irana i još nekih zemalja, ukazavši na oprez i u regionu Arktika gde se globalne sile bore za resurse i pomorske puteve. Danska Agencija za bezbednost i obaveštajna služba su naveli da je primećen veliki broj pokušaja špijunaže u Danskoj, čija je aktivna globalna uloga učinila da bude primamljiva meta, preneo je Rojters.

"Pretnja stranih obaveštajnih aktivnosti usmerenih protiv Danske, Grenlanda i Farskih Ostrva se povećala prethodnih godina", izjavio je šef kontraobaveštajne službe pri danskoj bezbednosnoj i obaveštajnoj službi.

Grenland i Farska Ostrva su suverene teritorije, deo Kraljevine Danske, ujedno i članice foruma Akrtičkog saveta. Kada je reč o međunarodnim i bezbednosnim pitanjima, Kopenhagen ih uglavnom predstavlja.

U izveštaju o špijunaži citira se, kako navodi Rojters, lažno pismo koje je navodno išlo od ministra spoljnih poslova Grenlanda jednom američkom senatoru, u kojem se navodi da je referendum o nezavisnosti na pomolu.

"Velika je verovatnoća da je pismo lažirano i podeljeno na internetu, a da su to uradili ruski uticajni agenti koji su želeli da stvore konfuziju i mogući konflikt između Danske, SAD i Grenlanda", dodaje se u izveštaju.

Ruska ambasada u Danskoj nije odmah odgovorila na zahtev za komentar, a Moskva je negirala nedavne tvrdnje Zapada o špijunaži.

U danskom izveštaju se takođe navodi da su strane obaveštajne službe, među kojima su kineska, ruska, iranska, pokušavale da stupe u kontakt sa studentima, istraživačima i kompanijama, kako bi iskoristile informacije o danskoj tehnologiji i istraživanjima.

Komentari (0)

Evropa