Evropa

Kovid u Evropi obara rekorde: Skoro 150.000 zaraženih u Italiji, rekord u francuskim bolnicama, "omikron oluja" u Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2022

-

17:39

Kovid u Evropi obara rekorde: Skoro 150.000 zaraženih u Italiji, rekord u francuskim bolnicama, "omikron oluja" u Rusiji
Kovid u Evropi obara rekorde: Skoro 150.000 zaraženih u Italiji, rekord u francuskim bolnicama, "omikron oluja" u Rusiji - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Omikorn soj virusa korona veoma se brzo proširio Evropom, a deluje da je postao dominantna varijanta u većini država. O tome svedoči i nagli rast broja novozaraženih u mnogim zemljama.

U Češkoj je u protekla 24 sata potvrđeno 20.270 novih slučajeva kovida 19, što je najveći broj novozaraženih od 1. decembra, saopštilo je češko Ministarstvo zdravlja.

Pre sedam dana zabeležena su 7.342 nova slučaja zaraze, a povećanje broja novoinficiranih pripisuje se omikron soju koronavirusa, prenosi Rojters. Češka, koja ima 10,7 miliona stanovnika, priprema se za novi talas epidemije. Vlada je skratila vreme izolacije, a ove nedelje je počelo obavezno testiranje zaposlenih u kompanijama.

Problemi u Sloveniji, od sutra nova pravila

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 8.681 od 13.803 testirana uzoraka, što je novi rekord u dnevnim infekcijama od početka epidemije, a vlada je ponovo promenila pravila o karantinu. Najnoviji potez vlade je deo nastojanja da se ublaži stanje u osnovnim delatnostima u kojima je veći broj izolacija zbog rizičnih kontakata.

Nova pravila stupaju na snagu od sutra, a važe za područje zdravstva, obrazovanja i socijalnih ustanova, prenosi agencija Hina.

Profimedia

 

Školski razredi će tako ubuduće u karantin odlaziti tek nakon što se u periodu od 14 dana infekcija identifikuje kod 30 posto učenika, dok će se oni koji su bili u rizičnom kontaktu morati tokom sedam dana svakodnevno testirati na koronavirus.

U karantin nakon rizičnog kontakta neće morati zaposleni u zdravstvu, socijalnoj zaštiti i obrazovanju, nego će se umesto toga sedam dana za redom morati da se testiraju, a preporučeno im je i korišćenje delotvornijih zaštitnih maski tipa FFP2.

Nedeljni porast novih slučajeva iznosi skoro 17 odsto, prenosi slovenačka agencija STA.

Pritisak na bolnicama u Francuskoj - rekordan broj hospitalizovanih

Pored toga, broj obolelih od kovida 19 u francuskim bolnicama porastao je u jednom danu za 888, ukupno 25.775, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja Francuske.

To je najveći dnevni broj hospitalizovanih još od početka novembra 2020. godine, pre početka kampanje vakcinacije, preneo je Rojters.

profimedia

 

Današnji podaci Ministarstva zdravlja takođe su pokazali da je nakon četiri stabilna dana u poslednja 24 sata broj kovid pacijenata u jedinicama intenzivne nege porastao za 61, na 3.913 ukupno.

Rusija u "omikron oluji"

Rusija nastavlja da beleži nove rekorde u broju novozaraženih koronavirusom zbog omikron soja. Zdravstvene vlasti u zemlji strahuju od "oluje" novih slučajeva u Moskvi u narednim nedeljama i kažu da je "prerano za opuštanje".

Prema rečima zamenika direktora Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, Denisa Logunova, u Moskvi se predviđa dramatičan rast broja novozaraženih krajem januara i početkom februara, prenosi Euronews.

 

Tanjug/AP/Pavel Golovkin

 

Rusija je registrovala 30.457 novih infekcija dnevno u poslednja 24 sata, a ukupan broj zaraženih dostigao je 10.865.512 slučajeva, pokazali su u ponedeljak podaci kriznog centra za borbu protiv koronavirusa.

Broj aktivnih slučajeva koronavirusa u ruskoj prestonici porastao je tokom dana za 7.529 na 2.096.233.

Do sada je 47,7 odsto ruske populacije potpuno vakcinisano.

U Hrvatskaoj 55 žrtava korone za dan

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata zabeleženo 7.548 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom i 55 preminulih pacijenata.

Broj aktivnih infekcija je 49.528, saopštio je Štab civilne zaštite. Među njima je 1.800 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 220 pacijenata.

Od početka pandemije u Hrvatskoj je od zaraze koronavirusa premilu 13.212 osoba. U samoizolaciji je trenutno 26.439 osoba. Testirano je 16.768 uzoraka na koronavirus.

Italija: Skoro 150.000 novih slučajeva u danu

Italija je u nedelju prijavila još 149.512 slučajeva koronavirusa, kao i 248 smrtnih ishoda kovida 19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, navodeći da je to pad u odnosu na brojeve od subote, kada je bilo 308 umrlih i 180.426 slučajeva infekcije.

U ponedeljak je ta brojka u velikoj meri opala, budući da su zabeležena 83.403 nova slučaja.

Na bolničkom lečenju je 18.719 osoba, od kojih 1.691 na intenzivnoj nezi.

profimedia

 

Od početka epidemije u Italiji su od korone umrle 141.104 osobe, a obolelo je više od 8,7 milion stanovnika, podseća Rojters.

Policija protiv novih mera u Austriji

Austrijska policija ne želi da kontroliše vakcinalni status građana kada bude uvedena obavezna vakcinacija, poručio je policijski sindikat u toj zemlji.

Početkom februara trebalo bi da stupi na snagu zakon kojim se građani prijavljeni u Austriji obavezuju na vakcinaciju protiv koronavirusa, a planirano je da od sredine marta policija, prilikom svake intervencije, kontroliše i status vakcinacije građana.

Socijaldemokratski (FSG) i slobodarski (AUF) policijski sindikati se protive tome. Herman Grajlinger iz FSG i Verner Herbert iz AUF-a rekli su za radio "Oe1" da ne može biti da se sav teret svali na policiju. Grajlinger je doveo u pitanje svrsishodnost kontrola.

"Šta će se desiti ako pogođeni ne plati kaznu", upitao je on.

Prema njegovim rečima, policija dobija zadatak koji je beskoristan i nema smisla, i tome se suprostavljaju.

Šef AUF Herbert izrazio je nerazumevanje za sve veće zadatke kontrole koji se nameću policiji. On je kritikovao što policajci u civilu treba da vrše "2G" kontrole u prodavnicama.

Kazao je da je jedinstveno da policajci u civilu nadziru navike kupovine stanovništva. Predsednik sindikata FCG bliskom vladajućoj Narodnoj partiji (OVP) Rajnhard Cimerman nije želeo da se izjašnjava o novim zadacima koje bi dobila policija obaveznom vakcinacijom.

Rekao je da želi najpre sa Ministrom unutrašnjih poslova da razgovara o detaljima.

Komentari (0)

Evropa