Društvo

Vlada odlučila: Sedam dana izolacije za kovid pozitivne koji se leče kod kuće, drugačija pravila za medicinare

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/01/2022

-

20:27

Vlada odlučila: Sedam dana izolacije za kovid pozitivne koji se leče kod kuće, drugačija pravila za medicinare
Vlada odlučila: Sedam dana izolacije za kovid pozitivne koji se leče kod kuće, drugačija pravila za medicinare - Copyright EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

veličina teksta

Aa Aa

Osobe koje su pozitivne na koronavirus, a koje nemaju simptome, ili ne zahtevaju bolničko lečenje obavezne su da budu u izolaciji sedam dana, piše u izmenama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovd 19 koje je danas usvojila Vlada Srbije. Do sada je period izolacije bio 14 dana. Nakon isteka perioda izolacije, lica se javljaju u kovid ambulante, a izolacija se prekida bez testiranja.

Podsetimo, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je posle sednice Kriznog štaba koja je održana 14. januara novinarima rekao da će period izolacije biti skraćen. On je naveo da je to veoma važno jer mnogi ljudi imaju blaže simtome, ili asimptomatsku sliku.

Sada je Vlada donela uredbu u kojoj je precizno navedeno da će lica kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo koronavirusa, a koja nemaju simptome, ili ne zahtevaju bolničko lečenje, biti upućena "u kućnu izolaciju sa zdravstvenim nadzorom" u trajanju od sedam dana.

Objašnjeno je i kako se prekida izolacija. Nakon isteka perioda, osobe koje su bile u izolaciji javljaju se na pregled lekara primarne zdravstvene zaštite (kovid ambulante) u domu zdravlja u mestu prebivališta, a izolacija se prekida bez testiranja.  

Kada je reč o licima koja imaju primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju, ona se upućuju na kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana. Stanje imunodeficijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštite.

Zaposleni u zdravstvu se testiraju posle sedam dana

U uredbi je navedeno i da se zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite testiraju PCR testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana, i da se vraćaju na posao ukoliko je PCR test negativan. U slučaju pozitivnog rezultata, oni ostaju u izolaciji do desetog dana, kada se izolacija prekida bez testiranja.

Uredbom se propisuje i da se lica obolela od kovida izoluju i leče u objektima koji su za to posebno pripremljeni. Navodi se da su ta lica dužna da prihvate izolaciju i da se pridržavaju mera i uputstava koje naredi nadležni doktor medicine, odnosno doktor medicine specijalista epidemiologije.  

"Lice koje se ne pridržava naloga doktora medicine, u skladu sa stavom 2. ovog člana, po prijavi zdravstvene ustanove prinudno se izoluje u prisustvu predstavnika organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove", stoji u uredbi. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija