Novosti

Srbija ponovo na crvenoj listi: Bugarska saopštila nove mere za ulazak putnika iz inostranstva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/01/2022

-

18:37

Srbija ponovo na crvenoj listi: Bugarska saopštila nove mere za ulazak putnika iz inostranstva
AP/Valentina Petrova - Copyright AP/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Nadležni u Bugarskoj su saopštili danas da će se od četvrtka zahtevati od putnika iz susedne Severne Makedonije, Srbije, Turske, ali i iz Izraela, da imaju negativan PCR test na koronavirus pre ulaska u zemlju zajedno sa validnim kovid sertifikatom.

Mere koje je najavilo ministarstvo zdravlja Bugarske u cilju ograničavanja širenja veoma zarazne omikron varijante koronavirusa već se primenjuju na sve zemlje članice Evropske unije osim na Rumuniju, severnog suseda Bugarske, prenosi Rojters.

Srbija će od 19. januara ponovo biti na crvenoj listi Bugarske, tako da će ulazak u tu zemlju biti dozvoljen samo određenim kategorijama. Naši državljani koji nameravaju da u putuju u Bugarsku turistički posle ovog datuma neće moći da pređu granicu, objavila je Ambasada Republike Srbije.

Izuzeti od ovog pravila kojima za ulazak u Bugarsku neće biti potreban ni dokaz o vakcinaciji ni negativan PCR test biće:

- Putnici u tranzitu odnosno oni koji preko Bugarske teritorije, bez zadržavanja, putuju do treće zemlje.

- Pogranični radnici kao i oni koji žive u Bugarskoj i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u državu članicu EU zbog posla.

- Vozači i stjuardi u autobusima koji vrše međunarodni prevoz putnika kao i vozači teretnih motornih vozila.

- Posade plovila i posade vazduhoplova

- Učenici i studenti i doktorandi koji žive u Srbiji, Grčkoj, Turskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u Bugarsku radi školovanja i studija.

- Profesionalni sportisti koji putuju zbog takmičenja, oni će u zemlju moći da uđu na osnovu specijalne dozvole bugarskog ministra zdravlja.

- Deca do navršavanja 12 godina života moći će da ulaze bez kovid dokumenata, a deca od 12 do 18 godina – sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata.

U Bugarskoj je protekle nedelje evidentiran najveći dnevni broj novoinficiranih od početka pandemije zbog čega bugarske vlasti nastoje da novim merama obuzdaju širenje zaraze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja