Evropa

Procurile fotografije olupine britanskog aviona F35 koji je potonuo u Sredozemno more

Komentari

Autor: Jutarnji

22/01/2022

-

23:35

Procurile fotografije olupine britanskog aviona F35 koji je potonuo u Sredozemno more
Procurile fotografije olupine britanskog aviona F35 koji je potonuo u Sredozemno more - Copyright EPA/ PETER KLAUNZER

veličina teksta

Aa Aa

Fotografija olupine britanskog borbenog aviona F35 koji je nedavno prilikom poletanja skliznio sa nosača aviona i potonuo u more pojavila se na društvenim mrežama, piše britanski Telegraf.

Podsećamo, nesreća se dogodila 17. novembra 2021. godine tokom redovnih vojnih vežbi u međunarodnim vodama Sredozemnog mora, dok je krajem tog meseca procurio snimak koji pokazuje kako je britanski lovac vredan 120 miliona evra prilikom poletanja završio u moru.

Posle tri sedmice potrage, veliki delovi aviona pronađeni su na dnu mora, a zbog neovlašćenog deljenja snimka nesreće uhapšen je član posade. Istraga britanskog ministarstva odbrane o uzroku nesreće još je u toku. Mediji nagađaju da je u pitanju ljudska greška, a ne tehnički nedostatak na samom avionu.

Na fotografiji koja je, najverovatnije, snimljena sa španskog spasilačkog broda u decembru, može se videti kolike su razmere štete na lovcu F35.

Avionu otkinut rep

Fotografija prikazuje prevrnuti avion, što ukazuje da su otkinuta dva dela repa koja sadrže pomoćne rezervoare za gorivo. Nije poznato jesu li se ti delovi odvojili tokom pada ili su uklonjeni kako bi se avion prebacio na brod za spašavanje.

Takođe se vide vrata koja vode u prostor za teret, gde se postavljaju projektili. Pretpostavlja se da avion u trenutku nesreće nije nosio oružje jer je bio na trenažnom letu.

Registarski broj aviona ZM152 je jasno vidljiv na zadnjoj strani trupa, što potvrđuje da se radi o srušenom mlaznjaku koji je prvi put poleteo 2019. godine.

Ministarstvo obrane navodno je razočarano zbog objave fotografije na društvenim mrežama. Ističu da je istraga o uzrocima nesreće još u toku pa će u dogledno vreme da daju obaveštenje o rezultatima.

NATO saveznici Italija i SAD pomogli su u spasilačkoj operaciji, a angažovana je i španska kompanija za spašavanje čije je plovilo prikazano na fotografiji.

Komentari (0)

Evropa