Evropa

Putin uporedio SAD sa Sovjetskim Savezom: Oni misle da su toliko moćni da mogu da priušte greške

Komentari

Autor: Euronews

05/06/2021

-

10:55

Putin uporedio SAD sa Sovjetskim Savezom: Oni misle da su toliko moćni da mogu da priušte greške
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je u petak Evropu i SAD za licemerje zbog kritika odgovora na antivladine proteste u Rusiji i Belorusiji. On upozorio da je Amerika u riziku da sledi put Sovjetskog Saveza.

Putin je govorio na godišnjem ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a uoči sastanka sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajednom rekao je da su odnosi Rusije i SAD trenutno na "vrlo niskom nivou", prenosi Euronews.

Smatra da tokom razgovora sa kolegom iz SAD Džozefom Bajdenom u Ženevi 16. juna obe strane moraju da traže rešenje da regulišu bilateralne odnose.

TAnjug AP/Patrick Semansky

 

Putin je izjavio da su američke sankcije protiv Rusije vođene američkom unutrašnjom političkom trkom i da predstavljaju "enigmu" za Moskvu. Takođe, dodao je da su Vašington i Evropa imali dvostruke standarde u kritikovanju policijskog nasilja nad demonstrantima u Moskvi i Belorusiji poslednjih meseci.

"Žele da obuzdaju razvoj Rusije"

Kako je naveo, SAD žele da obuzdaju razvoj Rusije."Iz toga proističu ekonomska ograničenja i pokušaji uticaja na unutrašnju politiku naše zemlje, oslanjajući se na snage koje smatraju svojim saveznicima u Rusiji."

Tanjug/AP/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin

 

Veze između Rusije i Sjedinjenih Država potonule su do najnižih nivoa nakon hladnog rata zbog aneksije Krima u Moskvi 2014. godine, optužbi za mešanje Moskve u izbore i sajber napada za koje američki zvaničnici tvrde da potiču iz Rusije.

Ruski predsednik je tim povodom ponovio da Rusija odbacuje optužbe za mešanje u američke predsedničke izbore, a uputio je i kritiku na američki odgovor o napadu na Kapitol, koji se dogodio uoči inauguracije Džozefa Bajdena.

"Oni nisu bili samo gomila pljakaša i buntovnika. Ti ljudi su došli sa političkim zahtevima", rekao je Putin, preneo je Euronews.

Takođe, Putin je povodom kritika Amerike zbog ophođenja prema demonstratima u Rusiji, rekao da su, uprkos kritikama Zapada upućene ruskim vlastima zbog oštrog odgovora na demonstracije protiv kremlja, demonstranti u Evropi suočeni sa još oštrijim policijskim reakcijama,

Putin je navo da su neki pogođeni u oko, kako je to podrugljivo nazvao "demokratskim gumenim mecima"

Veza SAD i Sovjetskog saveza

Ruski predsednik je tokom razgovora sa novinarima povukao paralelu između Sjedinjenih Američkih Država i bivšeg Sovjetskog saveza.

"Znate u čemu je problem? Reći ću vam kao bivšem građaninu Sovjetskog Saveza. U čemu je problem imperija - oni misle da su toliko moćne da mogu priuštiti male greške i greške. Ipak, broj problema raste. Dolazi vreme kada oni više ne mogu to da reše. Sjedinjene Države, čvrstim korakom, idu upravo putem Sovjetskog saveza", istakao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Pandemija i klimatske promene

 Putin se osvrnuo i na druga pitanja, kao što su pandemija koronavirusa i klimatske promene.

On je pohvalio odgovor svoje zemlje na pandemiju i pozvao na snažniji svetski odgovor na globalno zagrevanje, a težio je jačanju međunarodnog ugleda Rusije.

Putin je naglasio i potrebu za jačanjem međunarodnog odgovora na klimatske promene, napominjući da je topljenje leda glavni izazov za arktičke regije Rusije.

Komentari (0)

Evropa