Evropa

Borelj: Diplomate EU za sada ne napuštaju Ukrajinu, Britanija povlači svoje osoblje

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2022

-

09:23

Borelj: Diplomate EU za sada ne napuštaju Ukrajinu, Britanija povlači svoje osoblje
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da EU za sada ne planira da pozove svoje diplomatsko osoblje i njihove porodice da napuste Ukrajinu, kao što su to najavile SAD i Velika Britanija

"Pregovori traju i ne mislim da treba da napustimo Ukrajinu", poručio je Borelj.

Borelj je, dolazeći na sastanak Saveta ministra spoljnih polslova EU, koji se danas održva u Briselu, ocenio da je situacija na ukrajinskoj granici najvažnije pitanje na agendi ministarskih razgovora.

"Nastavljamo da gardimo našu poziciju prema Rusiji koja podriva bezbednosnu strukturu u Evropi i pokušva da obnovi zastarele sfere uticaja", kaže Borelj.

Šef diplomatije EU je najvio da će se putem video poziva razgovorima ministra u Briselu priključiti i američki državni sekretar, Entoni Blinken, koji će evropske partnere obavestiti o razgovorima koje je imao sa šefom diplomatije Rusije Sergejem Lavrovim.

Na pitanje medija "da li je rat blizu" kada SAD poziva svoje diplomatsko osoblje da napusti Ukrajinu, Borelj poručuje da EU smatra da nema razloga da učini isto, ali da će od Blinkena očekivati da čuje američke razloge za takav potez.

Borelj zaključuje da su sve zemlje članice EU, uključujući i Nemačku, jedinstvene u stavu prema Rusiji, a da se svi potezi, uključujući i moguće snakcije, dogovaraju u bliksoj koordinaciji sa SAD, Kandom i Velikom Britanijom.

Kada je reč o sankcijama, Borelj nagalšava da "proces postoji", ali da danas neće ništa konkretno biti usvojeno.

Prethodno je iz Brisela poručeno da bi "okidač" za sankcije mogao da bude svaki sledeći agresivni potez Moskve prema Kijevu.

Britanija počela sa povlačenjem osoblja iz Ukrajine

Velika Britanija počela je da povlači osoblje iz ambasade u Ukrajini zbog upozorenja o ruskoj invaziji, javlja BBC.

Kako se navodi, zvaničnici su saopštili da nije bilo konkretnih pretnji britanskim diplomatama, ali da će se oko polovine osoblja koje radi u Kijevu vratiti u Veliku Britaniju.

Prethodno su Sjedinjene Američke Države naložile članovima porodica zaposlenih u američkoj ambasadi u Ukrajini da napuste tu zemlju, navodeći kao razlog kontinuiranu pretnju Rusije vojnom akcijom.

Američki Stejt department je, takođe, odobrio dobrovoljni odlazak službenika američke vlade, poručujući da bi Amerikanci trebalo da razmotre hitan odlazak iz te zemlje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa