Evropa

Moldavija pred izbore dobija 600 miliona evra od Evropske unije

Komentari

Autor: AP

05/06/2021

-

11:55

Moldavija pred izbore dobija 600 miliona evra od Evropske unije
Moldavija pred izbore dobija 600 miliona evra od Evropske unije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Republika Moldavija trebalo bi da primi paket pomoći za "ekonomski oporavak bez presedana" u iznosu od 600 miliona evra, raspoređenih na tri godine, saopštila je izvršna vlast Evropske unije.

Evropska komisija je saopštila da će Moldavija, koja nije članica EU, dobiti sredstva između 2021. i 2024. godine kako bi se ekonomski oporavila od pandemije koronavirusa i privukla investicije.

Plan je uslovljen sudskim i antikorupcijskim reformama, stoji u saopštenju.

"Moldavija je na raskršću. Plan ekonomskog oporavka EU predstavlja neviđen napor da se pomogne zemlji u naporima da obnovi i pojača ambiciozne reforme u interesu naroda", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

Novac EU, koji bi dolazio u obliku zajmova, grantova i investicija, namenjen je promociji ekonomskog rasta i fokusiranju na područja poput digitalne tehnologije, infrastrukture i obrazovanja.

Izbori sledećeg meseca

Moldavski glasači trebalo bi da glasaju sledećeg meseca na vanrednim parlamentarnim izborima koji su raspisani u aprilu, nakon što je prozapadna predsednica Maja Sandu raspustila parlament.

Istraživanje koje je prošlog meseca sprovela moldavska biračka kuća Date Inteligente, pokazalo je da je više od dve trećine ispitanika za pridruživanje Moladavije Evropskoj uniji.

Evropska unija je 2020. godine podržala Moldaviju sa više od 127 miliona evra (155 miliona dolara) bespovratnih sredstava, kako bi ovoj pomogla zemlji od 3,5 miliona da se izbori sa pandemijom.

Komentari (0)

Evropa