Evropa

Austrija od ponedeljka ukida "lokdaun" za nevakcinisane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2022

-

11:12

Austrija od ponedeljka ukida "lokdaun" za nevakcinisane
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je u sredu pred Savetom ministara da će "lokdaun" za nevakcinisane biti ukinut od ponedeljka. Kao razlog naveo je to što je sada popunjenost bolničkih kreveta i odeljenja intenzivne nege "na stabilnom nivou".

Prema rečima ministra zdravlja Volfganga Mikstajna, režim testiranja će ostati na snazi.

"Situacija u bolnicama i u jedinicama intenzivne nege je za sada olakšana, jer omikron soj koronavirusa nema toliko velikog uticaja na bolničke kapacitete kao u početku", rekao je Mikstajn.

Na snazi ostaje 2G pravilo u radnjama.

Mikstajn je dodao da će "zeleni pasoš" biti ograničen na period od šest meseci za one koji su primili dve doze vakcine, a važiće devet meseci za one koji su tri puta vakcinisani. 

U Austriji je, inače, lokdaun za nevakcinisane uveden još u novembru 2020. godine, i od tada je stalno produžavan.

Takođe, parlament ove zemlje je 20. januara, posle višesatne burne debate, usvojio zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija protiv koronavirusa. ova mera stupa na snagu od 1. februara.

Prema usvojenom zakonu, svi punoletni građani koji su prijavljeni u Austriji, moraće da se vakcinišu protiv korona virusa. Zakon predviđa prelazni period tokom kojeg će se nevakcinisani opominjati, a od sredine marta kreće i novčano kažnjavanje od 600 do 3.600 evra.

Bundesrat, pokrajinski dom parlament, treba još 3.februara da potvrdi zakon, tako da će stupiti na snagu odmah posle toga. Austrijska vlada, u dogovoru sa opozicijom koja je podržala obaveznu vakcinaciju, dogovorila je prethodno i lutriju za sve građane koji se vakcinišu.

Tako će svaki deseti vakcinisani građanim moći da osvoji bon u vrednosti od 500 evra koji će moći da potroši u austrijskim prodavnicama, gastronomiji, hotelima i slično. Austrija je prva zemlja u EU koja je uvela opštu obaveznu vakcinaciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa