Evropa

Vodi se istraga protiv Kurca zbog falsifikovane studije javnog mnjenja, koštala 155.000 evra

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

11:12

Vodi se istraga protiv Kurca zbog falsifikovane studije javnog mnjenja, koštala 155.000 evra
Vodi se istraga protiv Kurca zbog falsifikovane studije javnog mnjenja, koštala 155.000 evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo finansija Austrije objavilo je na svom sajtu istraživanja u vezi sa kojima Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju vodi istragu protiv nekadašnjeg kancelara Sebastijana Kurca, a samo jedno od njih koštalo je čak 155.000 evra.

Naime, Tužilaštvo je prošle godine pokrenulo istragu protiv Kurca i devet osoba zbog sumnje na korupciju i primanje i mita u vezi naručenih, navodno, falsifikovanih istraživanja javnog mnjenja, koja je trebalo da pomognu mladom političaru da preuzme Narodnu partiju Austrije (OVP).

Među objavljenim "spornim" istraživanjima je i ono iz aprila 2017. godine pod nazivom "Ekonomska i budžetska politika, uključujući proširenja", koje je sproveo "Research Affairs" Institut koji vodi Zabine Beinšab.

Samo to istraživanje koštalo je poreske obveznike 155.000 evra, a u njemu se se, između ostalog, građani pitaju i sa kojom životinjom i markom automobila povezuju političare i stranke, među kojima je i bivši kancelar Kurc.

Ispitane su osobe na rukovodećim pozicijama, koji su Kurca uporedili sa paunom, "zato što je podmukao, želi da preuzme svet, ide preko leševa", ali i sa jazavcem, jer je "prepreden". Rekli su i da je sličan veverici jer "izgleda slatko i želi da ide visoko", ali i delfinu pošto je "pametan i opasan".

U tom istraživanju je tadašnji šef Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijan Kern od ispitanih okarakterisan kao paun, jer "pazi na izgled i pravi se važan", ali i kao jelen jer je "svestan vlasti", ali i kao lisica jer je "podmukao".

Bivši lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, s kojim je Kurc kasnije ušao u koaliciju, opisan je kao zmija, jer je "glasan, otrovan i podmukao".

Ova studija je do sada bila tajni dokument, i usled prosleđivanja dosijea istražnom odboru parlamenta dobijena je saglasnost za objavljivanje. Za "ulepšana" istraživanja iz budžeta Ministarstva finansija isplaćeno je više od 1,2 miliona evra, a u procesu davanja u nalog izrade studije utvrđene su brojne nepravilnosti, pokazao je izveštaj revizije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa