Evropa

Cvijanović u poseti Severnoj Makedoniji: RS podržava Otvoreni Balkan, ali u BiH nema saglasnosti o pridruživanju

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

18:37

Cvijanović u poseti Severnoj Makedoniji: RS podržava Otvoreni Balkan, ali u BiH nema saglasnosti o pridruživanju
Cvijanović u poseti Severnoj Makedoniji: RS podržava Otvoreni Balkan, ali u BiH nema saglasnosti o pridruživanju - Copyright Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova/ Branko Lazić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović sastala se danas u Skoplju sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Cvijanović je za RTRS izjavila da je sastanak bio konstruktivan, u duhu dodatnog unapređenja prijateljskih odnosa Republike Srpske i Severne Makedonije.

Ona je dodala da Srpska i Severna Makedonija nemaju otvorenih pitanja koja bi, kako je rekla, opterećivala dve zemlje.

"Ali na dnevnom redu imamo mnogo oblasti u kojima bi trebalo da unapredimo saradnju, prvenstveno mislim na bliže povezivanje u ekonomskom smislu, a računamo da ćemo i u infrastrukturnom povezivanju imati bolju vezu u budućem periodu. Na dnevnom redu je bilo i pitanje statusa određenih zajednica, kako Srba u Severnoj Makedoniji tako i Makedonaca u Srbiji i Republici Srpskoj", rekla je Cvijanović.

Istakla je da je raduje otvorenost i opredeljenost Severne Makedonije prema inicijativi Otvoreni Balkan, te da Republika Srpska u tome vidi veliku razvojnu šansu.

Predsednica Srpske je dodala da je na sastanku sa predsednikom Sjeverne Makedonije ponovila da u BiH, nažalost, nema potpune saglasnosti u vezi tog pitanja.

U večernjim časovima predsednica Srpske prisustvovaće Svetosavskoj akademiji povodom nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji. U zvaničnom delu programa planirano je njeno obraćanje zvanicama.

Cvijanović se prethodno u Kumanovu sastala sa gradonačelnikom Maksimom Dimitrievskim. Ona se nakon sastanka sa gradonačelnikom Kumanova, družila sa članovima Kulturno umetničkog društva "Srpski vez".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa