Evropa

Ko su novi lideri nemačke partije Zelenih?

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2022

-

21:53

Ko su novi lideri nemačke partije Zelenih?
Rikarda Lang i Omid Nuripur - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici u Bundestagu Rikarda Lang i Omid Nuripur izabrani su danas na stranačkoj konvenciji za nove lidere nemačke partije Zelenih.

Za 46-godišnjeg Omida Nuripura, predstavnika spoljnopolitičkog odbora poslaničkog kluba Zelenih u Bundestagu, glasalo je 83 odsto članova na online konvenciji. Dosadašnja potpredsednica stranke Rikarda Lang dobila je 76 odsto glasova i sa 28 godina postala je najmlađa predsednica Zelenih u istoriji tog političkog pokreta, koji će voditi zajedno sa Nuripurom, prenosi Rojters.

Ona je nakon izbora izjavila da će joj glavni zadatak biti usklađivanje borbe protiv klimatskih promena sa socijalnom stabilnošću.

"Moramo ukloniti tu lažnu protivrečnost između zaštite klime i socijalne pravednosti", ukazala je Lang.

Nuripur je istakao ambiciju da Zeleni pobede na sledećim parlamentarnim izborima i imenuju kancelarku ili kancelara. On je dodao da koaliciona Vlada sa socijaldemokratima i liberalima "krije određene zamke" ali je ujedno i dobra prilika za sprovođenje zelenih ideja.

Lang i Nuripur su na čelu stranke zamenili Analenu Berbok i Roberta Habeka koji su nakon ulaska u koalicionu vladu preuzeli ministarstva spoljnih poslova i ekonomije. Izbor novih čelnika Zelenih je bio nužan jer po statutu stranke jedna osoba ne može biti nosilac funkcije i u vladi i u stranci.

Na septembarskim parlamentarnim izborima u Nemačkoj Zeleni su osvojili 14,8 odsto glasova i od početka decembra su deo koalicione vlade sa socijaldemokratima i liberalima.

Komentari (0)

Evropa