Evropa

Velika Britanija razmatra udvostručenje broja vojnika na istoku Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2022

-

12:29

Velika Britanija razmatra udvostručenje broja vojnika na istoku Evrope
Boris Džonson - Copyright Tanjug/AP/Kirsty O'Connor

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson razmatra udvostručenje broja vojnika raspoređenih na zadacima jačanja evropskih granica, istovremeno upozoravajući da bi upad iz Rusije u Ukrajinu bio "tragedija".

Džonson je rekao da će nova britanska ponuda NATO koja se trenutno razmatra "poslati jasnu poruku Kremlju" da "neće biti tolerisana njihova destabilizirajuću aktivnost", saopštila je britanska vlada, prenele su agencije.

Osim povećanja broja vojnika, britanska vlada je navela da bi to moglo uključivati slanje odbrambenog oružja u Estoniju. Brzi mlaznjaci, ratni brodovi i vojni stručnjaci takođe bi mogli da budu poslati kako bi zaštitili NATO saveznike.

Iz Dauning Strita je saopšteno da bi moguće rasporedivanje "pojačalo odbranu NATO i istaklo podršku Ujedinjenog Kraljevstva nordijskim i baltičkim partnerima".

Proširenje sankcija

Pored toga što razmatra veći broj vojnika na istoku kontinenta, Velika Britanija će ove nedelje objaviti i nove zakone za proširenje obima sankcija koje može da primeni na Rusiju, u pokušaju da je odvrati od invazije na Ukrajinu, izjavila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

"Ono što nam zakon omogućava je da pogodimo mnogo širi spektar ciljeva. Tako da ne može postojati niko ko misli da će ostati imun na te sankcije", rekla je ministarka Tras za Skaj njuz, prenosi agencija Rojters.

Takođe je navela da svaka je svaka kompanija koja je od interesa za Kremlj i režim u Rusiji potencijalna meta jer "na taj način oligarsi ruskog predsednika Vladimira Putina i kompanije koje podržavaju režim neće imati gde da se sakriju".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa