Evropa

Ruski spavač? Ko je ukrajinski političar za koga Britanci tvrde da je "Putinov igrač"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/01/2022

-

16:57

Ruski spavač? Ko je ukrajinski političar za koga Britanci tvrde da je "Putinov igrač"
Ruski spavač? Ko je ukrajinski političar za koga Britanci tvrde da je "Putinov igrač" - Copyright AP/Ukrainian Nashi Party Press Service

veličina teksta

Aa Aa

"Imamo informacije koje ukazuju na to da ruska vlada želi da postavi proruskog lidera u Kijev, dok se razmatra da li će invazija na Ukrajinu biti izvršena. Kao potencijalni kandidat razmatra se bivši ukrajinski poslanik Jevgenij Murajev". Ovako glasi zvanično saopštenje Vlade Velike Britanije, uz koje se navode imena još četvorice bivših ukrajinskih funkcionera uz tvrdnje da "intenzivno održavaju veze sa ruskim obaveštajnim službama, od kojih su neke uključene u planiranje napada na Ukrajinu". S obzirom na to da je njegovo ime posebno izdvojeno, postavlja se pitanje ko je zapravo Jevgenij Murajev, i koliki je njegov uticaj.

Poslanik i nakon revolucije

Jevgenij Murajev (45) je ukrajinski političar koji dolazi iz regiona po imenu Harkov. Počeo je karijeru u vladi 2006. godine, kada je postao član regionalnog saveta Harkova, a četiri godine kasnije tadašnji predsednik zemlje Viktor Janukovič ga je imenovao za čelnika jednog harkovskog okruga. 

Narodni poslanik Murajev je postao 2012. godine, a u parlament je ušao kao član proruske Partije regiona, koja je bila vladajuća stranka za vreme Janukovičevog mandata.

Majdanska revolucija 2014. godine svrgla je Janukoviča sa mesta predsednika, ali je Murajev ostao poslanik - ovoga puta kao član druge proruske stranke, Bloka opozicije. Posle članstva u trećoj proruskoj partiji po imenu Za život, Murajev je osnovao 2018. godine sopstvenu stranku. Njegova partija zove se Naši, i zagovara decentralizaciju Ukrajine, preneo je letonski portal Meduza.

Murajev je najavio kandidaturu na predsedničkim izborima 2019. godine, ali se povukao iz trke pre izbora u korist Oleksandra Vikula. Učestvovao je i na parlamentarnim izborima iste godine, ali njegova partija nije prešla cenzus od pet odsto za ulazak u parlament.

Osim u politici, Murajev se uključio i u posao sa medijima. Bivši je vlasnik proruskog TV kanala "NewsOne". Od njega su 2018. godine vlasništvo nad kanalom preuzeli Taras Kozak i ruski oligarh Viktor Medvedčuk, koji je bliski prijatelj ruskog predsednika Vladmira Putina.

Kanal "NewsOne" je, međutim, u februaru 2021. godine zabranjen za emitovanje predsedničkim dekretom aktuelnog ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Murajev je 2018. godine osnovao novi TV kanal, pod nazivom "NAŠ", koji se emituje na kablovskim operaterima.

Najavio "tektonske promene"

Politički pogledi Jevgena Murajeva okrenuti su ka Rusiji. Poznat je po svojim izjavama koje idu u prilog proruskom narativu, a Majdanske proteste nazvao je "zapadnjačkim državnim udarom". 

Prošle godine, rat u regionu Donbas u Ukrajini nazvao je "unutrašnjim sukobom između vlade i pobunjenika", suprotno tvrdnjama Kijeva i Zapada koji smatraju da je u pitanju sukob između Ukrajine i snaga koje podržava Rusija, preneo je Rojters.

Takođe, rekao je da ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog "kontroliše Zapad". Tvrdio je da je Zelenski "talac kog ucenjuju MI6, CIA, i svi drugi", kao i da mu "oni mogu sutra narediti da pokrene ofanzivu u regionu Donbasa, što bi izazvalo veliki rat".

Posebno je zanimljivo bilo obraćanje Murajeva na njegovom TV kanalu početkom januara, kada je govorio o mogućoj "tektonskoj promeni" u politici Ukrajine.

"Iz nekog razloga čini mi se da ćemo imati restart, i da će na čelo zemlje stupiti nova vlada koja će da reši sukob u Donbasu do kraja godine. Biće tu mnogo promena, koje su neizbežne. Ali posle njih, uslediće svetla budućnost", rekao je Murajev, prenosi Fajnanšel tajms.

Reakcije na optužbe

Murajev je u intervjuu za ukrajinski list Pravda optužbe britanske Vlade nazvao "nekakvim glupostima", i istakao je da je pod sankcijama Rusije od 2018. godine zbog, kako je naveo "sukoba sa Medvedčukom".

"Već četiri godine mi je zabranjeno da uđem u Rusiju. Da sam imao tamo neku imovinu ona bi bila zamrznuta. Međutim, nikad ništa nisam imao u toj zemlji. Moskva i ja imamo različite vizije kada je u pitanju razvoj Ukrajine. Ukrajina mora da bude jaka i suverena država, pa je teško da budem na bilo koji način povezan sa Rusijom. Mislim da su ove informacije (britanske Vlade) neprofesionalne, i očekujem izvinjenje", rekao je Murajev.

Slično ovome, za Independent je nakon objave britanske Vlade Murajev rekao kako planira da "preduzme pravne mere protiv britanskih vlasti", jer zbog "izrečenih optužbi, njemu i njegovoj porodici stižu stotine pretnji na društvenim mrežama". 

Kako bi dodatno ismejao tvrdnje britanskih vlasti, Murajev je na svom Fejsbuk nalogu objavio fotomontažu na kojoj pozira kao čuveni filmski špijun Džejms Bond.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je gotovo momentalno odgovorilo na izveštaj britanske Vlade, rekavši da su informacije "lažne", i nazvali su to "samo još jednim dokazom da NATO zemlje podižu tenzije u vezi sa Ukrajinom".

Ambasador Ukrajine u Ujedinjenom Kraljevstvu, Vadim Pristajko, rekao je za Skaj njuz da Murajev ima iza sebe istoriju punu proruskih izjava, i da pokušava da se obrati onim Ukrajincima koji još veruju da su Sovjetski savez i Rusija najbolji pravac u kom bi Ukrajina trebalo da se razvija.

Komentari (0)

Evropa