Evropa

Slovenački parlament povlači kontroverzni zakon o privrednom kriminalu

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

16:16

Slovenački parlament povlači kontroverzni zakon o privrednom kriminalu
Sednica slovenačkog parlamenta 2013. godine - Copyright AP/Darko Bandic

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački parlament povukao je danas na predlog opozicije kontroverzni predlog dopuna krivičnog zakona kojim je bilo predviđeno skraćivanje roka zastarevanja u oblasti privrednog kriminala.

Protiv izmena, prema kojima krivično gonjenje osumnjičenih za privredni kriminal ne bi bilo moguće nakon isteka dve godine od prve policijske istrage, izjasnili su se i slovenački tužioci i Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO).

Povučeni zakonski predlog predviđao je i retroaktivnu primenu na krivične postupke koji su bili u toku.

Za povlačenje predloženih zakonskih izmena glasalo je 46 poslanika, a 31 je bio protiv, pa je rasprava o njemu skinuta s dnevnog reda redovnog zasedanja, prenosi Hina.

Za predložene zakonske izmene glasali su samo poslanici Slovenačke nacionalne stranke kao predlagači izmena i Slovenačke demokratske stranke, koju vodi premijer Janez Janša.

Glavna evropska tužiteljka Laura Koveši izrazila je prošle nedelje zabrinutost zbog najavljenih izmena krivičnog zakona.

Ona je ocenila da bi one mogle negativno da utiču na efikasnost EPPO, kao i da im je cilj ometanje efikasnog gonjenja odgovornih za prevare u Sloveniji, uključujući poreske utaje i korupciju.

Komentari (0)

Evropa