Evropa

Matarela položio zakletvu za novi mandat predsednika Italije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/02/2022

-

16:48

Matarela položio zakletvu za novi mandat predsednika Italije
Serđo Matarela - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Serđo Matarela (80) položio je zakletvu pred oba doma parlamenta i preuzeo drugi mandat na dužnosti predsednika Italije.

Ponovni izbor Matarele, koji prvobitno nije želeo da pristane na novi sedmogodišnji mandat, doneo je privremeni predah tenzijama unutar široke vladajuće koalicije u Italiji, nakon nedelje bezuspešnih napora da se izabere predsednik, preneo je Rojters.

Matarela je rekao prošlog vikenda da aktuelna kriza zbog korona virusa i italijanski teški ekonomski i socijalni uslovi znače da mu je dužnost da prihvati odluku parlamenta da bude ponovo izabran.

Matarela, koji je sa Sicilije, osvojio je poverenje Italijana sa svojim tihim, smirenim i umerenim nastupima u javnosti i načinom na koji je rešavao političke krize i zdravstvene probleme.

Prvi put je preuzeo predsedničku funkciju 3. februara 2015. godine.

Ko je sve stao iza Matarele

Uoči predsedničkih izbora, Matarela je više puta naglasio da ne želi još jedan mandat, i čak je iznajmio stan u Rimu kako bi se pripremio za preseljenje iz predsedničke palate. Posle neuspešnih šest dana glasanja, međutim, poslanici i specijalni regionalni predstavnici u parlamentu nisu uspeli da postignu konsenzus o tome ko bi mogao da bude zajednički kandidat, pa su tako zamolili Matarelu da pristane na još jedan mandat, piše AP.

Bivši premijer Silvio Berluskoni, koji vodi partiju desnog centra Forca Italija, rekao je da se jedinstvo "danas može naći samo oko figure predsednika Serđa Matarele, od koga tražimo veliku žrtvu". Ministar zdravlja Roberto Speranca, koji je na čelu male levičarske stranke Artikolo uno, rekao je novinarima da bi Matarelin ponovni izbor bio "ključan za stabilnost Italije".

Pritiscima se pridružio i šef populističkog Pokreta pet zvezdica, najveće snage parlamenta, bivši premijer Đuzepe Konte, koji je Matarelu nazvao "garantom za sve, nepristrasnim i autoritativnim". Takođe, desničarski lider Mateo Salvini iz Lige bio je za to da Matarela preispita svoje stavove.

U kratkom obraćanju naciji nakon izbora, Matarela je rekao da "ne može da dozvoli da njegove lične želje prevladaju nad osećajem odgovornosti tokom teške situacije u kojoj je zemlja zbog kovida 19. Rekao je i kako je posvećen "ispunjavanju očekivanja i nada sugrađana".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa