Evropa

Matareli (80) još jedan predsednički mandat u Italiji - iza njega stali Berluskoni, Salvini i Dragi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

30/01/2022

-

13:52

Matareli (80) još jedan predsednički mandat u Italiji - iza njega stali Berluskoni, Salvini i Dragi
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Serđo Matarela ponovo je izabran za predsednika Italije i to u osmom krugu glasanja u parlamentu, čime je dobio novi sedmogodišnji mandat. Posle nekoliko dana bez odluke, šefovi italijanskih partija pozvali su Matarelu (80) da se predomisli i pristane da ponovo bude predsednik, zbog zabrinutosti da bi dugotrajne političke svađe narušile kredibilitet nacije.

Nakon što je u subotu popodne izbrojan 505. glas za Matarelu, što je ujedno i minimum koji mu je bio neophodan, nakratko se zastalo sa brojanjem jer se Parlamentom zaorio aplauz. Prebrojavanje je zatim nastavljeno, i u konačnom zbiru Matarela je dobio 759 glasova. 

U kratkom obraćanju naciji nakon izbora, Matarela je rekao da "ne može da dozvoli da njegove lične želje prevladaju nad osećajem odgovornosti tokom teške situacije u kojoj je zemlja zbog kovida 19. Rekao je i kako je posvećen "ispunjavanju očekivanja i nada sugrađana".

Ko je sve stao iza Matarele

Uoči predsedničkih izbora ove nedelje, Matarela je više puta naglasio da ne želi još jedan mandat, i čak je iznajmio stan u Rimu kako bi se pripremio za preseljenje iz predsedničke palate. Posle neuspešnih šest dana glasanja, međutim, poslanici i specijalni regionalni predstavnici u Parlamentu nisu uspeli da postignu konsenzus o tome ko bi mogao da bude zajednički kandidat, pa su tako zamolili Matarelu da pristane na još jedan mandat, piše AP.

Bivši premijer Silvio Berluskoni, koji vodi partiju desnog centra Forca Italija, rekao je da se jedinstvo "danas može naći samo oko figure predsednika Serđa Matarele, od koga tražimo veliku žrtvu". Ministar zdravlja Roberto Speranca, koji je na čelu male levičarske stranke Artikolo uno, rekao je novinarima da bi Matarelin ponovni izbor bio "ključan za stabilnost Italije".

Pritiscima se pridružio i šef populističkog Pokreta pet zvezdica, najveće snage parlamenta, bivši premijer Đuzepe Konte, koji je Matarelu nazvao "garantom za sve, nepristrasnim i autoritativnim". Takođe, desničarski lider Mateo Salvini iz Lige bio je za to da Matarela preispita svoje stavove.

Rasprava u sedam rundi

Krug za krugom neuspešnog glasanja jasno je pokazao duboka rivalstva među strankama u širokoj koaliciji premijera Marija Dragija, formiranoj pre skoro godinu dana da vodi Italiju kroz pandemiju i usmerava ekonomski oporavak uz pomoć milijardi koje su obećane iz evropskih fondova.

Za rivale to nije čudno, ali čak ni savezničke partije nisu mogle da se usaglase oko jednog kandidata. Matarela je dobio ubedljivo najviše glasova, a Salvini je rekao da "bi bilo neozbiljno dalje terati inat i unakrsno stavljati veto", prenosi Euronews

Italijanski državni "Rai njuz" izvestio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da je premijer Dragi kontaktirao sa različitim političkim liderima i ubedio ih da podrže Matarelu. Liderka partije ekstremne desnice Braća Italije, Đorđa Meloni, kritikovala je Salvinija zbog toga što je lobirao za Matarelu.

Ona je u nekoliko navrata isticala kako je idealna osoba za poziciju italijanskog predsednika Mario Dragi, ali to bi verovatno stvorilo toliko političke nestabilnosti da izazove prevremene izbore, što mnogim partijama ne odgovara u ovom trenutku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa