Evropa

Italijanski parlament iz petog pokušaja bira novog predsednika države: Matarela bliži novom mandatu, blede šanse Dragija

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

20:21

Italijanski parlament iz petog pokušaja bira novog predsednika države: Matarela bliži novom mandatu, blede šanse Dragija
Tanjug/AP/Remo Casilli - Copyright Tanjug/AP/Remo Casilli

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski parlament će sutra probati da u petom pokušaju izabere novog predsednika.

Premijer Mario Dragi i dalje je kandidat za predsednika, ali su njegovi izgledi izbledeli ove nedelje jer mnogi poslanici nisu voljni da ga podrže, plašeći se da bi bilo kakva promena u vladi mogla da izazove prevremene izbore, preneo je Rojters.

Mateo Salvini, lider desničarske Lige, rekao je novinarima da će pre glasanja u petak predložiti strankama levog centra nekoliko nestranačkih ličnosti koje imaju ugled i u domaćem i na međunarodnom planu.

"Uveren sam da će sutra biti pobednički dan", kazao je on.

Tanjug/AP/Remo Casilli

 

Bivši premijer Mateo Renci, koji vodi centrističku partiju Italia viva, takođe, je rekao da očekuje da će predsednik biti izabran sutra.

Dok nade Marija Dragija blede, izgleda da postoji sve veća mogućnost da Serđo Matarela dobije još jedan mandat, iako je odlazeći predsednik, koji ima 80 godina, takvu opciju do sada isključivao.

Oko hiljadu članova dva doma parlamenta - Doma poslanika i Senata - i predstavnici regija i autonomnih pokrajina počeli su da glasaju u ponedeljak posle podne za izbor naslednika Serđa Matarele.

Pored Dragija i Matarele, kandidati za predsednika su i Elizabeta Beloni, karijerni diplomata koja se nalazi na čelu tajnih službi, Sabino Kaseze, 86-godišnji bivši sudija Ustavnog suda. Među mogućim kandidatima su i bivši predsednik donjeg doma parlamenta Pjer Ferdinando Kazini, bivši premijer Ðulijano Amato, predsednica Senata Elizabeta Kazelati i ministarka pravde Marta Kartabija, koja je ranije predsedavala Ustavnim sudom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa