Evropa

Korupcija u Albaniji: Bivši ministar policije osuđen na pet godina zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

20:51

Korupcija u Albaniji: Bivši ministar policije osuđen na pet godina zatvora
AP/Hektor Pustina - Copyright AP/Hektor Pustina

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud Albanije za korupciju i organizovani kriminal osudio je danas bivšeg ministra unutrašnjih poslova Saimira Tahirija na pet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, ali će zbog skraćenog suđenja u zatvoru provesti tri godine i četiri meseca.

Sud je time podržao odluku iz 2019. godine tadašnjeg Suda za teške zločine, ali odlučio da će Tahiri morati da odsluži kaznu u zatvoru, a ne uslovno, prenosi Panorama.al.

Tužilaštvo je tokom prvog suđenja za Tahirija tražilo kaznu od 12 godina zatvora, optuživši ga za teške zločine među kojima su trgovina narkoticima u saradnji sa kriminalnim organizacijama i pripadnost kriminalnoj grupi, ali je Apelacioni sud danas odlučio da mu na teret stavi samo zloupotrebu položaja zbog povezanosti sa braćom Habilaj, optuženim za krijumčarenje velike količine marihuane iz Albanije u Italiju.

Bivši ministar ima pravo da se na presudu žali Vrhovnom sudu.

Tahiri je uhapšen u novembru 2017. godine zbog veza sa klanom Habilaj, u kojem su bili i njegovi rođaci.

Prvu zatvorsku kaznu mu je godinu dana kaznije izrekao sud u Tirani, ali je ona preinačena u uslovnu, što je izazvalo talas nezadovoljstva u Albaniji.

Tahiri je bio ministar unutrašnjih poslova od 2013. do marta 2017. godine, kada ga je premijer Edi Rama razrešio dužnosti.

Komentari (0)

Evropa