Evropa

"Kriminalne spletke" - nemački mediji otkrili prevaru u centrima za testiranje na koronu

Komentari

Autor: Euronews

06/06/2021

-

20:47

"Kriminalne spletke" - nemački mediji otkrili prevaru u centrima za testiranje na koronu
"Kriminalne spletke" - nemački mediji otkrili prevaru u centrima za testiranje na koronu - Copyright EPA/Raphael Alves

veličina teksta

Aa Aa

Zdravstveni zvaničnici u Nemačkoj obavezali su se da će okončati prevare koje se događaju u centrima za testiranje na koronavirus širom zemlje nakon što su objavljeni dokazi da su neki od centara tražili više testova nego što su sproveli.

Na sastanku održanom u ponedeljak, nakon što su nemački mediji razotkrili slučajeve, Jens Špan, savezni ministar zdravlja, i predstavnici 16 država dogovorili su se da uvedu reforme u 15.000 centara za testiranje.

Od marta Nemci mogu da imaju najmanje jedan besplatan test na koronavirus nedeljno, a neke države pružaju jedan test dnevno. Nacionalni dnevni kapacitet za testiranje je oko 360.000. Pomenuti centri dobijaju 18 evra za svaki obavljeni test, prenosi "Gardijan".

Međutim, kako je rastao broj ovih centara širom zemlje, nije postojao sistem za praćenje broja stvarno urađenih testova, u poređenju sa brojkama koje su centri predali vladi za šta im se brzo daje nadoknada.

Portparol Ministarstva zdravlja rekao je da će ubuduće broj testova za koje centar tvrdi da ih je izvršio proveravati u odnosu na broj kompleta za testiranje koji mu je dostavljen i fakturisan, kako bi se smanjilo ono što je nazvao "kriminalnim spletkama".

Iznos koji će centar primiti za svaki test verovatno će se smanjiti u budućnosti, jer su se i troškovi samih test kompleta znatno smanjili, dodao je portparol.

Sumnje na prevaru širokih razmera pojavile su se posle medijskih napisa da su neka mesta za brzo testiranje prijavljivala veći broj testova od ljudi koji bi zaista i došli da se testiraju.

Istraživanje su prvi krajem maja objavili WDR, NDR i novine "Zidojče cajtung".

Dva muškarca su uhapšena pod sumnjom za prevaru, rekao je u petak javni tužilac u Bohumu, gradu na zapadu zemlje, prenosi "Jutarnji list".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa