Evropa

Makron: Bez dijaloga sa Rusijom nema normalizacije odnosa

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

06/02/2022

-

13:17

Makron: Bez dijaloga sa Rusijom nema normalizacije odnosa
Makron: Bez dijaloga sa Rusijom nema normalizacije odnosa - Copyright Tanjug/Pascal Rossignol/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Pred posetu Moskvi, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je nemoguće normalizovati međunarodnu situaciju bez dijaloga s Rusijom.

"Sada je neophodno spustiti tenzije putem dijaloga, kako bi se izbegao oružani sukob", rekao je Makron u intervjuu za nedeljnik "Žurnal di dimanš", preneo je TASS.

"Prethodni period je potvrdio da, kada odlučimo da nema dijaloga, što je bio izbor Evropljana prošle godine dok smo (nemačka) kancelarka (Angela) Merkel i ja predlagali samit EU-Rusija, ne možemo rešiti nijedan sukob. Jer puštamo druge da govore u naše ime i ne možemo da doprinesemo našoj kolektivnoj bezbednosti", rekao je Makron za francuski list.

Kako prenosi Fonet, predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da veruje da može da obezbedi deeskalaciju situacije oko Ukrajine kada se sutra u Moskvi sastane sa Vladimirom Putinom, a smatra da bi Zapad mogao da napravi ustupke Rusiji.

U intervjuu "Žurnal di dimanšu", koji je dao uoči odlaska u Moskvu, Makron je nagovestio da Putinova stvarna strateška ambicija nije da okupira Ukrajinu, a Moskvi je ponudio maslinovu grančicu rekavši da razume potrebu Rusije da brani svoje bezbednosne interese, prenosi Politiko.

"Intenzitet dijaloga koji smo imali sa Rusijom i sutrašnja poseta Moskvi verovatno će sprečiti vojnu operaciju, a onda ćemo razgovarati o uslovima deeskalacije. Uvek sam vodio duboke dijaloge sa Putinom i naša odgovornost je da pronađeno istorijska rešenja", rekao je Makron.

On je istakao da je uveren da osvajanje Ukrajine nije Putinov osnovni geopolitički cilj, već on želi da uspostavi jasna pravila kohabitacija sa NATO i Evropskom unijom. Prema Makronovim rečima, Rusija ima pravo da zahteva pregovore o bezbednosnim garancijama. Bezbednost i suverenitet Ukrajine, ili bilo koje druge evropske države, ne može biti deo kompromisa, ali je takođe legitimno pravo Rusije da postavi pitanje sopstvene bezbednosti, rekao je predsednik Francuske.

On je ukazao da bi postizanja dogovora moglo da znači da zapadni saveznici moraju nečega da se odreknu.

"Našu evropsku braću moramo štititi tako što ćemo predložiti novu ravnotežu koja će sačuvati njihov suverenitet i mir, ali to treba uraditi tako da istovremeno poštujemo Rusiju i shvatimo sadašnje traume tog velikog naroda i velike nacije", poručio je Makron.

Posle sutrašnjeg razgovora sa Putinom, Makron će se u utorak u Kijevu sastati sa ukrajinskim presednikom Volodimirom Zelenskim. U proteklih nekoliko dana Makron i Putin su imali više telefonskih razgovora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa