Evropa

SAD procenjuju da bi Kijev mogao da padne za 72 sata, Putin gomila vojsku na granici sa Ukrajinom

Komentari
SAD procenjuju da bi Kijev mogao da padne za 72 sata, Putin gomila vojsku na granici sa Ukrajinom
SAD procenjuju da bi Kijev mogao da padne za 72 sata, Putin gomila vojsku na granici sa Ukrajinom - Copyright Tanjug/AP Photo/File

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik združenog štaba američke vojske general Mark Mili preneo je kongresmenima da bi Kijev mogao da padne u roku od 72 sata ako dođe do "potpune ruske invazije" na Ukrajinu, reklo je za Foks njuz više izvora u Kongresu.

Kako se navodi, Mili je to rekao kongresmenima na brifingu iza zatvorenih vrata 2. i 3. februara. Takođe je naveo da bi, ako dođe do "invazije", moglo stradati 15.000 ukrajinskih i 4.000 ruskih vojnika.

Kako navodi Foks njuz, nekoliko kongresmena je izrazilo zabrinutost što Vašington nije brzo reagovao kako bi Ukrajini pružio značajnu vojnu pomoć, kao što su protivvazdušni i raketni sistemi, ali su zvaničnici na sastancima odgovorili da bi značajnija vojna pomoć Ukrajini mogla biti iskorišćena kao povod za ruski napad.

Brifinzima su, između ostalih, prisustvovali američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin, navodi Foks njuz.

Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Diplomatija još postoji kao rešenje

Glas Amerike prenosi izjave zvaničnika SAD da je Rusija prikupila najmanje 70 odsto vojnih snaga koje najverovatnije namerava da drži u pripravnosti do sredine meseca kako bi Putin imao opciju da pokrene invaziju na Ukrajinu.

Zvaničnici, koji su razgovarali o procenama ruskog nagomilavanja vojnih snaga, skicirali su niz pokazatelja koji sugerišu da Putin namerava da izvrši invaziju u narednim nedeljama. Ali ističu da diplomatsko rešenje ostaje kao mogućnost.

Jedan pokazatelj je vojna vežba strateških nuklearnih snaga Rusije koja se obično sprovodi u jesen, sada je pomerena sredinu februara i trajaće do marta. To se poklapa sa mišljenjima zvaničnika SAD koji očekuju da će doći do invazije. Oni ne isključuju mogućnost upotrebe nuklearnog naoružanja ako dođe do vojnog sukoba. Međutim, testovi nenaoružanih projektila dugog dometa na ruskoj teritoriji mogu da budu i samo poruka uperena Zapadu kako se ne bi mešali u njene odnose sa Ukrajinom.

Moguće i do 50.000 ljudskih žrtava

U jučerašnjem izdanju Njujork tajms i Vašington post objavili su da se zvaničnici plaše da bi ruskom invazijom Kijev mogao brzo da padne dok bi bilo i do 50.000 ljudskih žrtava. Ipak, nije jasno kako su američke agencije došle do tih brojeva, dok su bilo kakva predviđanja o toku razvoja invazije, ako do nje dođe, nesigurna i svodi se na nivo ratne spekulacije.

Džo Bajden je istakao ranije da neće slati američke vojne snage u Ukrajinu. Ipak, odredio je dodatne vojne snage i osoblje i poslao ih u Poljsku i Rumuniju kako bi pomogle snagama NATO-a u slučaju da dođe do potrebe da se odgovori ako Rusija napadne teritoriju koja je pod zaštitom NATO. Ukrajina nije članica NATO, ali dobija vojnu pomoć od SAD.

Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

 

Rusija gomila vojsku i na granici sa Belorusijom

U jeku rasta nervoze u Istočnoj Evropi zbog planova Rusije, mnogo više pažnje se zadaje gomilanju hiljade vojnika na granici sa Belorusijom koja ne samo da deli granicu sa Rusijom, već i sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom koje su članice NATO.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin rekao je prošle nedelje da bi Putin mogao da koristi deo snaga koje je prikupio na granici sa Ukrajinom kako bi okupirao ukrajinske gradove i značajan deo teritorije ili da sprovede političke korake i da prizna otcepljene delove teritorije u samoj Ukrajini.

Zvaničnici su  istakli da je Ruska vojska dovela u blizini Ukrajine 83 bataljona koji su po veličini približno isti američkom bataljonu u kojem se nalazi od 750 do 1.000 vojnika. To je povećanje vojnih snaga za 60 bataljona za samo dve nedelje. Dok se očekuje da im se pridruži još 14 bataljona koji su krenuli iz drugih delova Rusije.

U zavisnosti od odluke Putina, vojska bi mogla da napadne Kijev direktno, i to iz Belorusije. Osim toga, kako prenosi Glas Amerike, Putin bi mogao da naredi i sabotaže, sajber napade i druge akcije koje bi destabilizovale Ukrajinu i vladajući režim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa