Evropa

CNN: Satelitski snimci pokazali da su se ruske trupe približile granici sa Ukrajinom

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2022

-

15:57

CNN: Satelitski snimci pokazali da su se ruske trupe približile granici sa Ukrajinom
CNN: Satelitski snimci pokazali da su se ruske trupe približile granici sa Ukrajinom - Copyright EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

veličina teksta

Aa Aa

Novi satelitski snimci pokazuju da je velika baza u kojoj su se nalazili ruski tenkovi, artiljerija i municija u blizini ukrajinske granice u velikoj meri ispražnjena, i da je oprema premeštena mnogo bliže granici sa Ukrajinom, preneo je CNN.

Kako se navodi, baza se nalazi u Jelnji, jugoistočno od grada Smolenska i oko 260 kilometara od ukrajinske granice.

Velike količine naoružanja prebačene su tamo krajem 2021. godine, uključujući oko 700 tenkova, borbenih vozila pešadije i lansera balističkih projektila, a veći deo te opreme je sada nestao, prema radarskim satelitskim snimcima koji su dobijeni 6. februara.

"Čini mi se da je značajna količina vozila (tenkova, artiljerije i drugih pomoćnih vozila) otišla sa severoistočnog parkinga vozila, a da su dodatna oklopna vozila otišla iz centralnog parkinga," izjavio je za CNNN viši direktor kompanije za satelitske snimke "Maksar" Stiven Vud.

Stručnjak za praćenje vojnih kretanja u kompaniji "Rohan konsalting" Konrad Muzika kaže da je ono što se dogodilo u Jelnji jedna od nekoliko "važnih promena u sastavu ruskih snaga i njihovim lokacijama".

"Ulazimo u novu fazu gomilanja trupa gde vidimo da se unapred pozicionirane jedinice popunjavaju dodatnim osobljem i da se ta oprema verovatno premešta u pokazne zone", poručio je on.

Vojna oprema putuje na jug

Snimci na društvenim mrežama koji su načinjeni poslednjih dana pokazuju deo ruske vojne opreme u vozovima i na putevima mnogo južnije, u regionu Brjanska, a koji je blizu Ukrajine, dok su oklopna vozila iz tih jedinica prethodno bila postavljena u Jelnji.

Muzika je rekao da su primećena značajna kretanja vojske i na drugim mestima, odnosno priliv osoblja u Kursk, koji je udaljen oko 100 kilometara od granice sa Ukrajinom.

"Rusija bi mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu u roku od nekoliko dana ili nedelja, ali bi mogla da se odluči i za diplomatski put, izjavio je juče savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. Moguća ruska akcija mogla bi uključivati aneksiju ukrajinskog regiona Donbas, sajber napade ili invaziju na Ukrajinu u punom obimu", rekao je on za ABC njuz.

Saliven je rekao i da bi ruska vojna akcija protiv Ukrajine mogla da usledi koliko sutra i da bi mogla da traje nekoliko nedelja. Kremlj je više puta negirao bilo kakve planove za vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa