Evropa

Protest u Nemačkoj, 15 klimatskih aktivista se zalepilo na asfalt i blokiralo saobraćaj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Index.hr

07/02/2022

-

21:37

Protest u Nemačkoj, 15 klimatskih aktivista se zalepilo na asfalt i blokiralo saobraćaj
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Klimatski aktivisti, njih 15, zalepilo se za asfalt glavnog auto-puta u Nemačkoj, pri čemu je došlo do gužve u saobraćaju. 

Aktivisti inicijative "Poslednja generacija" protestovali su protiv bacanja hrane i smanjenja emisija gasova staklene bašte. Prošle nedelje su u nekoliko navrata blokirali puteve i auto-puteve u Berlinu, Hamburgu i Štutgartu, piše Rojters.

"Demonstranti su do 10 sati blokirali tri ulaza na auto-puteve u Berlinu", rekla je portparolka policije. Dodala je da je u blokadama učestvovalo 27 aktivista, od kojih se 11 zalepilo za asfalt.

Ona je dodala kako za sada ne može reći koliko je ljudi privedeno od početka protesta. Prema informacijama s sajta organizacije, do petka je u pritvoru završilo 50 osoba.

"Nemačka s planom postizanja klimatske neutralnosti do 2045. krši svoju ustavnu obvezu zaštite naših života", navela je u saopštenju aktivistkinja Karla Hinrih.

"Do 2030. ćemo premašiti globalni porast temperature od 1.5 stepeni. Vlada ne samo da krši međunarodno pravo nego čini zločin protiv čovečanstva koračajući prema svetu koji će biti topliji za dva, tri ili četiri stepena i s milijardama koje umiru od gladi", dodala je Hinrih.

Lokalni mediji javljaju kako su besni vozači izlazili iz automobila i sami pokušali nasilno da uklone demonstrante sa kolovoza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa