Evropa

"Vreme razuma koje još nije procvetalo u dogovor": Makron iz Moskve nosi drugačije tonove nego ostali zapadni političari

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Đulić Banović

09/02/2022

-

11:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Za razliku od kolega u SAD i Velikoj Britaniji, francuski predsednik Emanuel Makron posle poseta Rusiji i Ukrajini donosi umirujuće tonove. Tvrdi da mu je Putin obećao da dalje eskalacije situacije neće biti i da postoje "vrlo praktični konkretni koraci koje bi trebalo preduzeti u narednim nedeljama, a možda i mesecima". 

Američki predsednik Džozef Bajden planira da sa Makronom uskoro razgovara o rešenjima za situaciju oko Ukrajine. Iz Kremlja je saopšteno da je Makron u Moskvu stigao "sa semenom razuma", koje još, kako je to slikovito opisano, "nije procvetalo u dogovor".

Šolc, Makron i Duda ujedinjeni

Diplomatska misija Emanuela Makrona nije završena. Odmah po odlasku iz Kijeva, uputio se u Berlin, gde su ga dočekali poljski predsednik Andžej Duda i domaćin, kancelar Nemačke Olaf Šolc. Tri evropske nacije, rekli su, žele da rade na smanjenju tenzija.

"Pred nama su jasni ciljevi. Prvi je da izbegnemo rat. Mir i stabilnost evropskog kontinenta su naše blago i moramo da ih očuvamo po svaku cenu. Drugo, moramo da branimo jedinstvo Evrope i NATO saveznika", rekao je Makron.

Šolc je istakao da "dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine nije prihvatljivo", i da bi to "imalo dalekosežne posledice po Rusiju - političke, ekonomske i svakako geostrateške".

"Najvažniji su danas jedinstvo i solidarnost. Moramo da pokažemo da govorimo jednim glasom, da smo zajedno, da nas ne mogu slomiti i da se nećemo povući", istakao je Duda.

Zelenski: Ne verujem Putinu

Ukrajinski predsednik Zelenski juče je rekao da "ne veruje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu", ali je u razgovoru sa Makronom rekao da je, kao i Putin, "posvećen primeni dogovora iz Minska i nastavku razgovora u Normandijskom formatu u skoroj budućnosti". 

Makron pokušava da posreduje u krizi, rešavanjem krize koja godinama traje u Donbasu. Rusija je donekle smanjila njegov optimizam rekavši da nema nikakvih garancija da neće biti dalje eskalacije. Amerika, koja svako malo govori da je invazija blizu, smatra da su diplomatski napori Makrona ohrabrujući.

"Još ne znamo šta će predsednik Putin uraditi. To ne možemo da kontrolišemo. Ono što možemo i u čemu je predsednik Makron imao ulogu, jeste da sa saveznicima pojasnimo da će biti velikih posledica ako Putin izabere da napadne Ukrajinu", navela je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Šef evropske diplomatije, Žozep Borelj, juče je zauzeo sličan stav kao i francuski predsednik. Rekao je da EU veruje da cilj Rusije nije da zauzme Ukrajinu, već da samo vrši pritisak na Kijev kako bi revidirala bezbednosnu arhitekturu u Evropi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa