Fokus

Putin: Neće biti novih manevara blizu Ukrajine, trupe iz Belorusije se povlače posle vežbe

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2022

-

10:46

Putin: Neće biti novih manevara blizu Ukrajine, trupe iz Belorusije se povlače posle vežbe
Tanjug/AP/Thibault Camus - Copyright Tanjug/AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da za sada neće sprovoditi nove vojne inicijative u blizini Ukrajine kao preduslov za moguću deeskalaciju, javlja agencija Rojters pozivajući se na izjavu jednog francuskog zvaničnika posle razgovora Putina sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Ruski lider se, prema rečima neimenovanog francuskog zvaničnika, takođe saglasio da će trupe koje učestvuju u vojnoj vežbi na beloruskoj teritoriji u blizini ukrajinskih granica, biti povučene čim se vežbe okončaju.

Međutim, sam Putin, kako navodi Rojters, nije pomenuo takve ustupke tokom konferencije za novinare održane nakon jučerašnjih šestosatnih razgovora sa Makronom u Moskvi.

Neimenovani francuski zvaničnik je rekao da je Makron tokom razgovora pristao da “otvori dijalog o strateškim pitanjima”, ali nisu izneti detalji o tome šta bi taj dijalog mogao uključivati.

Putin je zahtevao promene bezbednosnih aranžmana u Evropi, uključujući obećanje da NATO nikada neće prihvatiti u svoj sastav Ukrajinu, da rakete nikada neće biti raspoređene u blizini ruskih granica i da će zapadna alijansa smanjiti svoju infrastrukturu.

Isti francuski zvaničnik tvrdi da je dogovor postignut i tokom pregovora o jačanju diplomatije u okviru takozvanog Normandijskog formata, u kojem Francuska i Nemačka deluju kao posrednici u pregovorima koji uključuju Rusiju i Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet