Evropa

Ruski tinejdžer osuđen na pet godina zatvora zbog planiranja terorističkog napada u igrici

Komentari

Autor: Euronews, AFP

10/02/2022

-

23:15

Ruski tinejdžer osuđen na pet godina zatvora zbog planiranja terorističkog napada u igrici
AP/Damian Dovarganes - Copyright AP/Damian Dovarganes

veličina teksta

Aa Aa

Tinejdžer iz Rusije osuđen je na pet godina zatvora zbog navoda da je planirao da raznese virtuelnu zgradu Federalne službe bezbednosti (FSB) koju je napravio u kompjuterskoj igrici Majnkraft.

Sibirski vojni sud osudio je Nikitu Uvarova (16) na zatvorsku kaznu zbog "vežbanja terorističkih aktivnosti", napisao je advokat Pavel Čikov na Telegramu.

Čikov je napisao da su druga dva optužena oslobođena od krivičnog gonjenja i da su dobili uslovne kazne jer su pristali da sarađuju u istrazi. Saslušanje nije bilo otvoreno za javnost.

Uvarov i druga dva tinejdžera iz sibirskog grada Kanska uhapšeni su u leto 2020. godine zbog širenja pamfleta kojima su davali podršku moskovskom matematičaru i anarhisti kojem se sudilo zbog vandalizma.

Dečaci su doneli letak i postavili ga na lokalnu zgradu FSB, veoma jake domaće bezbednosne agencije koja je nasledila nekadašnji KGB. Policija im je zaplenila telefone i izjavila da su otkrili da su razmenjivali planove za dizanje u vazduh zgrade FSB koju su napravili u popularnoj igrici Majnkraft.

Istragom je utvrđeno da su dečaci učili kako da naprave improvizovane eksplozivne naprave i vežbali su detoniranje tih naprava u napuštenim zgradama. Uvarov je u završnim rečima na sudu rekao da nije imao nikakve slične planove, prenele su novine Nova Gazeta.

Na sudu se izjašnjao da nije kriv ali je rekao da ako bude poslat u zatvor da će kaznu "odslužiti čiste savesti i ponosno".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa