Evropa

Lisabon: Uhapšen osumnjičeni za planiranje napada na studente

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2022

-

23:51

Lisabon: Uhapšen osumnjičeni za planiranje napada na studente
Portugalska policija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portugalska policija saopštila je danas da je uhapsila 18-godišnjeg mladića koji je navodno sastavio detaljan, pisani plan za izvršenje nasilnog napada na studente u kampusu lisabonskog univerziteta.

Kriminalistička policija (PJ) u saopštenju nije otkrila identitet osumnjičenog, koji je prema lokalnim medijima Portugalac, ali je navedeno da je u svom posedu imao više nelegalnih oružja, kao i druge predmete koji su mogli da se koriste za izvršenje napada, prenosi Rojters.

"Osumnjičeni, koji je uhapšen u trenutku vršenja krivičnog dela, zbog posedovanja oružja, optužen je i za krivično delo terorizam", navodi se u saopštenju.

Policija je saopštila da su meta osumnjičenog bili studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Lisabonu, najvećeg univerziteta u zemlji.

Osumnjičeni se nadao da će izvesti napad u petak, ali PJ je navela da je on uspešno zaustavljen pre nego što je krenuo sa realizacijom plana.

"S obzirom na ozbiljnost sumnji, najveći prioritet je dat ovoj istrazi, što je omogućilo kriminalističkoj policiji da zaustavi kriminalnu aktivnost u ranim jutarnjim časovima", precizira se u saopštenju, i dodaje se da će se osumnjičeni pojaviti pred sudijom u petak.

Portugalski dnevni list Publiko, pozivajući se na izvor iz PJ, izvestio je da je osumnjičeni bio strastveni konzument informacija o pucnjavi u školama koje se često dešavaju u SAD.

Portugal je rangiran kao četvrta najmirnija zemlja na svetu prema Globalnom indeksu mira, a napadi ove vrste su izuzetno retki, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa