Evropa

Sutra se održavaju izbori u Portugalu, mogu li da utiču na aktuelnu političku blokadu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2022

-

23:36

Sutra se održavaju izbori u Portugalu, mogu li da utiču na aktuelnu političku blokadu?
Tanjug/AP/Armando Franca - Copyright Tanjug/AP/Armando Franca

veličina teksta

Aa Aa

Građani Portugala sutra izlaze na birališta, dve godine ranije od planiranog, nakon što je politička kriza zbog blokiranog zakona o potrošnji smanjila manjinsku socijalističku vladu i uticala na to da se raspiši i realizuju vanredni izbori.

Izbore je četvrtog januara raspisao predsednik Portugala Marselo Rebelo de Souza, tačno nedelju dana nakon što je parlament odbacio predlog manjinske socijalističke vlade o budžetu za 2022. godinu.

"U ovakvim trenucima uvek postoji rešenje u demokratiji, bez drame ili straha, da se pruži reč narodu", rekao je predsednik Portugala tada u televizijskom obraćanju, prenosi Rojters. Inače, ispitivanja javnog mnjenja koje je sproveo Aximage, objavljena istog dana kada su i raspisani izbori, pokazala su da 54 odsto od 803 ispitanika smatra da bi izbori bili "loši po zemlju", a 68 odsto veruje da nijedna stranka neće osvojiti većinu mesta u parlamentu.

Podsetimo, Socijalistička partija je na vlasti od 2015. godine, a Portugal je samo jedna od evropskih zemalja koje imaju vladu levog centra. Na sutrašnjim izborima, oko 10,8 miliona birača ima pravo da izabere 230 poslanika u republikanskoj skupštini, gde političke stranke zatim odlučuju ko će formirati vladu.

Šta je sporno?

Ranijih godina, uvek kada se usvajao budžet za tekuću, Socijalisti su se oslanjali na podršku svojih simpatizera levog centra u portuglaskom parlamentu  - to su Levi blok i Komunistička partija Portugala. Na ovaj način oni su bez problema mogli da osiguraju da državni budžet ima dovoljno glasova za usvajanje i bez problema prođe. 

Međutim, ovoga puta došlo je do razmirica oko toga kako će tačno novac biti raspoređen. Naročito zbog krize sa kojom se zemlja suočva koja je nastala kao posledica epidemije koronavirusa koja je inače pokorila gotovo čitav svet. Predsednik Souze rekao je da je budžet za 2022. godinu "ključan", jer je potrebno da zemlja ponovo pokrene privredu nakon pandemije koja ostavlja velike posledice. Problem je nastao u parlamentu kada je došlo do nesuglasica oko toga kuda će sve novac da ide i kako će tačno da bude raspoređen. Ovog puta bilo je previše teško premostiti razlike u mišljenima koja se tiču potrošnje na zdravstvo i prava radnika. Zbog toga je Souze na kraju odlučio da raspiše vanredne parlametnarne izbore kako bi Portugalci sami odlučili kojim "putem treba zemlja da ide".

Inače, Portugal je usvajanjem budžeta trebalo da bude spreman da počne i raspoređuje novac koji je dobio od EU. Reč je o 45 milijardi evra koji bi pomogli da se podstakne ekonomija nakon pandemije. Dve trećine te sume, prema planu, bio bi namenjen za javne projekte, infrastrukturne pre svega, a ostatak novca je namenjen odabranim projektima privatnog sektora. Državni budžet za 2022. godinu takođe predviđa i rast BDP-a od 5,5 odsto ove godine, a na taj način bi bio najviši među zemljama koje kao svoju valutu koriste evro, piše AP. 

Šta se obećava pred izbore?

Pred izbore Socijalistička partija obećava da će do 2026. godine povećati minimalnu platu koju zarađuje više od 800.000 ljudi, na 900 evra sa 705, koliko trenutno iznosi. Niske plate su česta pritužba birača. Socijalisti takođe žele da "pokrenu nacionalni razgovor" o skraćenju radne nedelje sa pet dana na četiri.

S druge strane, Socijaldemokrate u svojim obećanjima najavljuju i smanjenje poreza na dohodak i veću pomoć privatnim kompanijama. Lider stranke Rui Rio želi i da smanji koorporativan porez sa sadašnjih 21 odsto na 17 do 2024. gdodine. Prema poslednjim istraživanjima ove dve stranke prikupljaju oko 70 odsto glasova na izborima.

Portugalska komunistička partija i levi blok su takođe potencijalni saveznici socijalista. Konzervativna narodna partija se u prošlosti udruživala sa Socijaldemokratskom paritjom.  

Šta kažu istraživanja?

Istraživanja javnog mnjena pokazuju da će biti tesna trka između socijalista i socijaldemokrata. To verovatno znači, piše AP, da će galsanje proizvesti još jednu ranjivu manjinsku vladu i težak period pregovora za parlamentarne glasove i usvajanje budžeta. Socijalisti, ogorčeni od kolapsa odlazeće vlade, kažu da više ne veruju svojim saveznicima u levici. Socijaldemokrate će u međuvremenu, možda morati da traže podršku od stranke "Čegi" (Dosta), a reč je o stranki koja se bori za životnu sredinu i dobrobit životinja.

Da li pandemija utiče na izbore?

Više od milion birača sa pravom glasa moglo bi da bude u kućnoj izolaciji na dan izbora, ističu vlasti. Veoma zarazna varijanta omikron donela je rekordne dnevne infekcije od preko 50.000 u poslednje vreme, što je veliki broj u poređenju sa hiljadu novozaraženih koliko ih je bilo u novembru. Međutim, zvaničnici kažu da je navodno visoka stopa vakcinacije od 89 odsto u velikoj meri zaštitila zdravstveni sistem.

Sve ovo vreme vodeće stranke u zemlji su izbegavale svoje tradicionalne predizborne skupove i govore. Sa druge strane, partijski lideri prisustvovali su 36 televizijskih debata uživo u prvoj polovini januara, što je mnogo više nego obično. 

 

 

Komentari (0)

Evropa