Evropa

U izolaciji 400.000 Portugalaca, neizvesno održavanje izbora

Komentari

Autor: Fonet

05/01/2022

-

18:50

U izolaciji 400.000 Portugalaca, neizvesno održavanje izbora
Tanjug/AP/Armando Franca - Copyright Tanjug/AP/Armando Franca

veličina teksta

Aa Aa

Oko 400.000 Portugalaca trenutno je u izolaciji, zbog čega politički lideri pokušavaju da nađu najbolji način da se održe opšti izbori u zemlji zakazani za 30. januar, prenosi AP.

Portugal je nedavno zvanično prijavljivao između 20.000 i 30.000 novih infekcija dnevno, a za rekordne brojke okrivljuje se omikron soj virusa korona i pojačano testiranje zbog potrebnog negativnog testa za ulazak u restorane i sportske događaje.

Zvaničnici razmatraju ukidanje pravila izolacije, ili smanjenja perioda izolacije, kako bi ljudi mogli da glasaju, rekao je predsednik države Marselo Rebelo de Sousa.

Druga opcija je da se stavi na raspolaganje više biračkih mesta i glasačkih kabina, kako bi se izbegle gužve i proširile mogućnosti prevremenog glasanja, kazao je De Sousa novinarima. Upisanih je 9,3 miliona birača sa pravom glasa, koji treba da izaberu novi parlament, koji će zatim izabrati vladu.

Problem je, međutim, što je parlament raspušten, pa se postavlja pitanje kako usvojiti zakone potrebne za izmenu procedure glasanja. Vlasti su posebno oprezne jer je pre godinu dana, posle božićnog ublažavanja ograničenja i predsedničkih izbora.

Portugal je nekoliko nedelja bio najteže pandemijom pogođena zemlja na svetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa