Evropa

Manje od dva meseca pred izbore u Francuskoj Makron još nije objavio kandidaturu: Da li je kampanja već počela?

Komentari

Autor: Euronews, AP

14/02/2022

-

19:18

Manje od dva meseca pred izbore u Francuskoj Makron još nije objavio kandidaturu: Da li je kampanja već počela?
Emanuel Makron - Copyright Tanjug/AP/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makron još nije zvanično objavio da li će se kandidovati na predsedničkim izborima koji će biti održani u aprilu. Međutim, njegov tim raštrkao se širom Francuske gde se sastaje sa glasačima, dok on priprema govore o planovima koje ima za zemlju u godinama koje su pred nama.

Manje od dva meseca pre prve runde izbora Makronove namere su i dalje nepoznate, piše Euronews. On je prošlog meseca rekao da ima želju da se kandiduje za drugi mandat, ali da želi da sačeka da se popravi situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa pre nego što donese tu odluku.

Krajnji rok za objavu kandidature je 4. mart, dok je drugi krug izbora planiran za 10. april.

Kritičari navode da Makron nepravedno koristi svoju predsedničku govornicu koju finansiraju poreski obveznici za kampanju za drugi mandat, dok odugovlači do samog kraja da donese i saopšti odluku o svojoj kandidaturi.

"Da li Emanuel Makron koristi zdravstvenu krizu da započne kampanju? Odgovor je - da", kaže Marin Le Pen, jedan od kandidata krajnje desnice na predsedničkim izborima.

Tanjug/AP/Michel Euler

 

Po ugledu na SAD i većinu evropskih zemalja, Francuska je nedavno počela da olabavljuje mere uvedene zbog koronavirusa, jer se njegovo širenje usporava.

Makron je objasnio i da želi da se fokusira na krizu oko Ukrajine i Rusije. Na letu između Moskve i Kijeva prošle nedelje, rekao je reporterima da će razmisliti  da kasnije objavi svoju kandidaturu.

"Sve u svoje vreme", rekao je tada Makron.

Ipak, njegova nedavna putovanja po francuskim regionima nagone na pomisao da ta putovanja izuzetno liče na kampanju. Posetu  severne Francuske ovog meseca, tokom koje je najavio davanje dodatnih 100 miliona evra za jačanje ekonomije u nekadašnjoj rudarskoj oblasti, pratilo je desetine novinara nacionalnih i internacionalnih medija u cilju da vide da li će njegov govor biti u tonu početka predizborne kampanje.

Ko plaća predizborna putovanja kandidata?

Na sastanku Makrona sa lokalnim zvaničnicima bio je i njegov politički rival iz Republikanske partije, Havijer Bertran, koji aktivno podržava kampanju kandidata konzervativaca Valeri Pekres.

"Toliko blizu pred izbora, ta poseta je poseta kandidata za predsednika sa svim lažima i neistinama. Licemerstvo mora da stane. Ne može Republika da plaća predizborno putovanje kandidata", rekao je Bertran kada je saslušao Makronove planove za region. 

Vođa Republikanske partije, Kristijan Jakob, osudio je zloupotrebu državnog novca i rekao da je to prijavio Nacionalnoj komisiji za finansiranje izbora.

Francuska ima stroga pravila o finansiranju predsedničke kampanje. Visina iznosa novca koji kandidat može da potroši za prvi krug izbora je 16.8 miliona evra, uz dodatnih 5.6 miliona za kandidate koji uđu u drugi krug izbora.

Posle izbora država kandidatima koji su osvojii bar pet odsto glasova nadoknađuje polovinu troškova kampanje.

Godine 2012. bivši predsednik Nikola Sarkozi objavio je početak borbe za drugi predsednički mandat malo više od dva meseca pre izbora, koje je izgubio od socijaliste Fransoa Olanda. Nacionalna komisija za finansiranje izbora kasnije je odlučila da neki od troškova koji su nastali mesecima pre organizovanja mitinga u južnom delu Francuske budu priznati kao deo kampanje iako u to vreme Sarkozi formalno nije imao objavljenu kandidaturu za predsednika.

Sarkozi je prošle godine osuđen na godinu dana kućnog zatvora zbog ilegalnog finansiranja kampanje. Na presudu je uložio žalbu.

Stranka Makrona već započela kampanju?

Makronova stranka je već započela kampanju takozvane "predsedničke većine", koja se proširila zemljom preko postera i letaka kojima promovišu veb stranicu nazvanu "Sa vama". Taj veb sajt ne pominje Makronovo ime već poziva korisnike interneta da se pretplate za letak preko kojeg mogu da prate novosti u vezi sa kampanjom.

Ustavni savet je nedavno objavio da je Makron prvi dobio 500 potpisa od izabranih zvaničnika koji su potrebni po zakonu da bi neko mogao da se kandiduje na predsedničkim izborima. Ovaj zakon donet je kako bi se ograničio broj potencijalnih kandidata.

Od 1. januara francuska televizija i radio emiteri moraju da poštuju zakon po kojem svaki kandidat ili potencijalni kandidat mora da dobije jednaku zastupljenost u medijima na osnovu procene njihove kampanje. Ovo pravilo jedino se ne odnosi na Makrona.

Makron je u četvrtak posetio grad na istoku zemlje, Belfort, gde je najavio početak gradnje šest novih nuklearnih reaktora. Tokom govora je kritikovao "one koji kažu da nam nije potrebna nuklearna energija", pre svega misleći na kampanje zelenih i krajnjih desničara.

"Možete li da zamislite Francusku za 30 godina sa 40.000 vetrenjača umesto sadašnjih 8.000? To je ono što predlažu protivnici nuklearne energije Francuskoj. To je neozbiljno", istakao je Makron.

Protivnici Makrona, koji je proevropski orijentisan, kažu i da on koristi šestomesečno predsedavanje Francuske u EU kao odskočnu dasku za novi mandat.

Komentari (0)

Evropa