Evropa

Makron: Moramo reformisati Šengen zonu, ovaj Savet može postati lice snažne, zaštitničke Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

08:52

Makron: Moramo reformisati Šengen zonu, ovaj Savet može postati lice snažne, zaštitničke Evrope
Emanuel Makron - Copyright Tanjug/AP/Ludovic Marin

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da bi trebalo reformisati Šengen zonu i njome upravljati putem redovnih ministarskih sastanaka kao i evrozonom.

Makron je na sastanku evropskih ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova rekao da bi takozvani Šengenski savet ocenjivao kako zona funkcioniše, da bi donosio zajedničke odluke i omogućio lakšu koordinaciju tokom kriza, prenosi Rojters.

"Ovaj Savet može postati lice snažne, zaštitničke Evrope koja može kontrolisati svoje granice i prema tome svoju sudbinu", istakao je Makron.

Rekao je da će se prvi sastanak tog saveta održati kada se evropski ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova okupe idući put 3. marta. Makronov predlog zahteva podršku drugih država članica EU, ali francuski zvaničnici ističu da neće biti potrebno menjati ugovore EU.

"Moramo reformisati šengensku zonu. Ne može postojati sloboda kretanja ako ne kontrolišemo naše spoljne granice", kazao je Makron.

Francuska predlaže i uspostavljanje mehanizma za krizne situacije koji bi se mogao aktivirati u slučaju pretnji spoljnim granicama Unije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa