Novosti

Novo pravilo u EU: Kako će članice od danas koristiti kovid sertifikate?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

01/02/2022

-

10:35

Novo pravilo u EU: Kako će članice od danas koristiti kovid sertifikate?
EU digitalni kovid sertifikat - Copyright Pixabay; Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Od danas u EU počinje da se primenjuje pravilo kojim se digitalni kovid sertifikati o vakcinaciji prihvataju u periodu od 270 dana od kompletiranja primarne vakcinacije. U EU, kada je u pitanju buster doza, za sada ne postoji ograničenje važenja adekvatnog sertifikata.

Konkretno, to znači da će se u slučaju putovanja u zemlje EU, ali i unutar Unije, koristiti sertifikati o vakcinaciji ne stariji od devet meseci od primanja pune primarne vakcinacije protiv kovida, koja, u zavisnosti od tipa, može imati jednu ili dve doze, prenosi RTS.

Države članice na nacionalnom nivou mogu da primenjuju različita pravila kada koriste EU digitalne kovid sertifikate, ali se pozivaju da se usklade sa pravilom EU.

Od danas se primenjuju i nova pravila u vezi sa kodiranjem certifikata, tako što će se buster doza evidentirati kao 3/3 nakon primarne serije vakcinacije od dve doze, odnosno 2/1 nakon vakcinacije jednom dozom, odnosno nakon jedne doze i oporavka od infekcije.

U Srbiji je od prošle godine usklađen sistem kodiranja certifikata o primarnoj vakcinaciji i o busteru sa novim pravilima EU. 

Prema podacima Evropske komisije do sada je izdato više 807 miliona EU digitalnih kovid sertifikata, dok se više od 60 zemalja na pet kontinenata pridružilo ovom sistemu. 

Pravila na individualnim nivou

Do sada je EU preporučivala ograničenja putovanja na osnovu situacije u regionu, oblasti ili zemlji iz koje određen putnik dolazi. Od 1. februara preporučuje se da se ova ograničenja putovanja u Evropu zamene ograničenjima zasnovanim na situaciji putnika.

U saopštenju EU se objašnjava da "ova preporuka reaguje na značajno povećanje prihvatanja vakcina i brzo uvođenje EU digitalnog kovid sertifikata". To bi značilo da ukoliko osoba ima EU digitalni kovid sertifikat i može da dokaže da je vakcinisana, testirana ili preležala kovid, ti podaci bi trebalo da imaju prednost u odnosu na zemlju porekla, prenosi Forbs.

U saopštenju EU se navodi da "putnici koji poseduju važeći EU digitalni kovid sertifikat ne bi trebalo da podležu dodatnim ograničenjima slobodnog kretanja".

Jedini izuzetak bi bio tamo gde virus cirkuliše na veoma visokim nivoima i tada bi se ponovo razmotrila ograničenja regiona odlaska.

EU digitalni sertifikat je dokument koji pokazuje:

  • da li je putnik pre najmanje 14 a ne više od 270 dana primio prvu dozu vakcine, (a nakon toga i drugu), odnosno da li je primio buster dozu;
  • da li je pre ne više od 180 dana preležao kovid 19;
  • Da li ima negativan PCR test ne stariji od 72 sata

Države članice nisu u obavezi da menjaju ograničenja na ovaj način, ali EU to preporučuje. Trenutna pojedinačna ograničenja putovanja u EU ostaju veoma varijabilna među zemljama.

Seničić: Još ne znamo kako ćemo putovati u EU

Direktor YUTA Aleksandar Seničić kaže da još nije izvesno da će sve zemlje članice EU prihvatiti tu preporuku. Seničić je podsetio da i prošle godine kada je Evropska komisija dala određene preporuke za putovanja, nisu ih sve zemlje članice prihvatile.

"Evropska komisija je dala preporuke članicama EU da se pre svega zeleni sertifikati na jednistven način ograniči za one koji su potpuno vakcinisati. Tu se misli na one koji su primili vakcine koje se primaju u jednoj dozi ili one koji su primili vakcine u dve doze, devet meseci od momenta od kada je vakcina primljena", rekao je Seničić za TV Pink.

Objašnjava da se na taj način ne uzima više u obzir epidemiološka situacija u zemlji iz koje putnik dolazi, već da se isključivo vodi računa o pojedinačnim statusu putnika koji ulazi u zemlje EU.

"Očekuje se narednih dana da pojedine zemlje EU počinju da se prilagođavaju ovim standardima. Ne mogu da kažem da će sve zemlje prihvatiti ove preporuke jer smo imali situaciju i prošle godine kada je Evropska komisija dala određene preporuke, ali nisu se sve članice EU tome prilagodile", naveo je Seničić.

Dodaje da i dalje ostaje nejasno da li ćemo putovati onako kako bismo voleli.

Seničić je naglasio da prema novoj preporuci EU oni koji imaju buster dozu, odnosno tri doze vakcine, da nema ograničenja trajanja buster doze. Kaže da oni koji su vakcinisani mogu već da planiraju putovanja u EU, ali da očekuje da će se konačne informacije o načinu ulaska u pojedine zemlje znati krajem febuara, početkom marta.

S druge strane, uveren je da neće biti i neke velike razlike za nevakcinisante te da bi oni mogli da putuju sa nekim od negativnih testova.
 

Komentari (0)

Putovanja