Evropa

Kako u Belgiji funkcionišu kovid sertifikati izdati u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2022

-

14:38

Kako u Belgiji funkcionišu kovid sertifikati izdati u Srbiji
Kako u Belgiji funkcionišu kovid sertifikati izdati u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Belgiji je u nedelji za nama broj novozaraženih koronavirusom prelazio 60 hiljada na dnevnom nivou, što je skok od 80 odsto u odnosu na sredinu januara. Od petka 28. januara u zemlji će na snazi biti "korona barometar" kojim su epidemiološke mere u zemlji definisane brojem hospitalizacija i teških oblika infekcije, bez obzira na broj novozaraženih.

U ovom trenutku u Belgiji su na snazi stroge epidemiološke mere koje podrzumevaju nošenje maski na javnim mestima i u gradskom saobraćaju, kovid propusnice za sva događanja unutar ili van objekata, kao i ograničenje rada restorana i kafića.

Zeleni kovid sertifikati koji izdaje eUprava Republike Srbije validni su u svim objektima u Belgiji počev od kafića do EU institucija, a priznaju se kako u digitalnoj tako i u papirnoj formi. Pre nego što budete u prilici da naručite hranu ili piće u belgijskoim restoranu, u bilo koje doba dana, osoblje će vam proveriti validnost propusnice.

Kovid propusnicu vam traže i na ulasku u Evropski parlament, dok je ulazak u Evropsku komisiju i Evopski savet moguć samo uz odgovarajuću poslovnu akreditaciju, ali uz ograničen broj posetilaca. Propusnice nisu potrebne za prodavnice, samoposluge i druge prodajne objekte, kao ni za frizere i kozmetičke salone, ali vas mogu zamoliti da sačekate red na ulasku, jer je broj osoba u zatvorenom ograničen.

Zaštitne maske su obavezne kako za osoblje tako i za klijente svih lokala, tokom vožnje gradskim prevozom i u ulicama sa velikim brojem pešaka. "Kovid barometar" je osmišljen u tri faze označene bojama (žuta, naranžasta i crvena), a u njegovu primenu Belgija kreće iz "crvene zone" sa prosečno 330 hospitalizacija na dnevnom nivou i 367 zauzetih kreveta na intenzivnoj nezi.

To znači da Belgiji trenutno postoji "visok rizik od preopterećenja zdravstvenog sistema", a u lakšu "narandžastu fazu" će preći kada broj hospitalizacija padne ispod 150 na dnevnom nivou.

Manje od 65 kovid pacijenata primeljenih dnevno u bolnice i manje od 300 zauzetih kreveta na intenzivnioj nezi su preduslov da zemlja uđe u "žutu fazu", kada maske za lice i kovid propusnice više neće biti obavezne, a neće biti ni ograničenja rada ugostiteljskih objekata niti broja okupljenih na aktivnostima na otvorenom. Belgijski virusolozi uz oprezan optimizam navode da ukidanje kovid mera očekuju krajem proleća.

Komentari (0)

Evropa