Novosti

U Dansku i sa Sinofarmom, u Španiju uz test i dobar razlog: Sve o uslovima putovanja u EU - ko popušta, a ko pooštrava

Komentari

Autor: Tara Tomović

02/02/2022

-

19:01

U Dansku i sa Sinofarmom, u Španiju uz test i dobar razlog: Sve o uslovima putovanja u EU - ko popušta, a ko pooštrava
U Dansku i sa Sinofarmom, u Španiju uz test i dobar razlog: Sve o uslovima putovanja u EU - ko popušta, a ko pooštrava - Copyright EPA/GEORGI LICOVSKI; AP Photo/Marta Lavandier; Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od juče je u Evropskoj uniji počelo da se primenjuje pravilo kojim se digitalni kovid sertifikati o vakcinaciji prihvataju u periodu od 270 dana od kompletiranja primarne vakcinacije. U Evropskoj uniji, kada je u pitanju buster doza, za sada ne postoji ograničenje važenja adekvatnog sertifikata.

Konkretno, to znači da će se u slučaju putovanja u zemlje EU, ali i unutar Unije, koristiti sertifikati o vakcinaciji ne stariji od devet meseci od primanja pune primarne vakcinacije protiv kovida, koja, u zavisnosti od tipa, može imati jednu ili dve doze.

Međutim, kako države članice na nacionalnom nivou mogu da primenjuju različita pravila u primeni sertifikata, neke su se odlučile da 1. februar bude i dan kada će promeniti režim ulaska u na njihovu teritoriju.

Za Španiju antigenski test ne stariji od 24h 

Iako će Španija za pojedine zemlje "olabaviti" pravila tek od 7. februara, svakako ostaje na snazi načelo po kojem oni koji dolaze na njenu teritoriju, bilo iz zemalja EU/Šengena/trećih zemalja, moraju da budu vakcinisani ili da su barem preležali kovid.

Kako bi se uskladila sa EU, Španija je od juče i skratila važenje kovid propusnica, pa će se tako, kao u skladu sa preporukom EU priznavati oni čije je važenje 270 dana od prijema druge doze.
To znači da će svi putnici koji su primili poslednju dozu pre više od devet meseci morati da dobiju dopunsku kako bi njihov dokument ostao važeći.

Osim toga, španska vlada je objavila i da će prihvatati samo negativne antigenske testove koji nisu stariji od 24, a ne od 48 sati.

Građani Srbije trenutno mogu da ulaze u Španiju ako poseduju sertifikat o vakcinaciji, odnosno potvrdu o vakcini koja je odobrena od strane Evropske agencije za lekove (EMA) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO), navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Putnici pak, moraju imati dobar razlog putovanja, pa se tako odobrenje dobija podnošenjem zahteva ambasadi Kraljevine Španije u Srbiji.

I ako se dobije odobrenje za putovanje, potrebno je da lice (bez obzira na vakcinalni status) prilikom ulaska u Španiju poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili potvrdu da je preležalo kovid-19.

Zajedničko za sve kategorije koje ispunjavaju uslove za ulazak u Španiju je da, osim navedenog, moraju obavezno da poseduju i „QR kod“ koji može da se dobije preko sledeće veb stranice: www.spth.gob.es

Nevakcinisani turisti ne mogu da uđu u Španiju.

Danska prihvata i Sinofarm

Ministarstvo zdravlja ove zemlje donelo je odluku da se ukloni većina dosadašnjih mera, uključujući testiranje pre ulaska u zemlju i ograničenje krstarenja. Takođe, proširen je i spisak vakcina koje se prihvataju u Danskoj.

"Privremene strože mere kao što je testiranje pre ulaska, uvedene 27. decembra, sada se postepeno ukidaju. Dosadašnja opšta ograničenja ulaska koja su bila na snazi pre uvođenja pooštrenih privremenih ograničenja nastavljaju se od utorka, 1. februara i trajaće privremeno do 28. februara", navodi se u saopštenju Ministarstva u kojem se najavljuje ublažavanje mera.

Dalje se najavljuje da je lista vakcina prihvaćenih za putovanje u zemlju proširena za još četiri koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Za ulazak u Dansku sada se prihvataju vakcine sledećih proizvođača: Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka, Jansen, Novavaks, Kovišild, Kovaksin, Sinovak i Sinofarm.

Ranije je Danska za ulazak na svoju teritoriju prihvatala samo pet prvih vakcina sa ove liste, koje jedine imaju dozvolu za stavljanje u promet u EU na preporuku Evropske agencije za lekove (EMA).

Takođe, u Danskoj je ukinut i uslov da turisti moraju da budu stalni državljani zemlje EU/Šengena, OESR, ili zemlje pod visokim rizikom od kovida 19, kako bi im vakcinacija bila priznata.

Ukidanje svih ovih ograničenja znači da putnici iz celog sveta mogu da uđu u Dansku od 1. februara pod uslovom da imaju dokaz o vakcinaciji protiv koronavirusa nekom od priznatih vakcina, ili dokaz o preležanom virusu.

"Lica koja ulaze u EU i zemlje Šengena bez validnog dokaza o vakcinaciji ili o preležanom koronavirusu, moraju da urade test u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, osim ako nemaju negativan antigenski test rađen 48 sati, ili PCR rađen 72 sata pre ulaska u zemlju", saopštili su iz danskog ministarstva zdravlja.

Tako i srpski državljani mogu da uđu u Dansku bez prethodno urađenog testa. Oni koji imaju Digitalni zeleni sertifikat ne moraju da rade test po dolasku u Dansku, niti da se samoizoluju.

Nevakcinisanim građanima neophodan je test nakon ulaska u Dansku (rok 24 sata)  i potrebna je samoizolacija u trajanju od 10 dana (čak i ako je test negativan). Izolaciju je moguće prekinuti nakon šestog dana ukoliko se dobije novi negativan rezultat. Testiranje je besplatno. Od izolacije su izuzeta lica koja putuju službeno i deca mlađa od 15 godina.

Irska i dalje prihvata samo vakcine iz EU

Po preporuci Evropske komisije, Irska je objavila da od 1. februara putnici vakcinisani cepivom Novavaks mogu da uđu u zemlju po istim pravilima putovanja kao i oni vakcinisani Fajzerom, Modernom, Džonson&Džonson i AstraZenekom.

Odluka je objavljena u saopštenju Ministarstva zdravlja Irske, koje je takođe navelo da je od istog datuma rok važenja potvrda o vakcinaciji skraćen na 270 dana.

"Ovaj period važenja uzima u obzir smernice Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, prema kojima se buster doza preporučuje najkasnije šest meseci nakon završetka primarnog ciklusa vakcinacije", objasnila je Komisija u saopštenju za javnost.

Ministarstvo zdravlja takođe napominje da svi putnici koji dolaze u zemlju moraju da pokažu EU digitalni kovid sertifikat, dokaz o vakcinaciji ili dokaz o oporavku od kovida 19 u prethodnih šest meseci, ili negativan PCR rezultat testa (ne stariji od 72 sata).

Državljani Srbije koji poseduju validan dokaz o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, kao i deca ispod 11 godina, nisu u obavezi da poseduju negativan PCR test pri ulasku u Irsku.

Svi putnici su u obavezi da pre ulaska u Irsku popune Passenger Locator Form.

Finska ukida "unutrašnju granicu"

Unutrašnja granična kontrola Finske raspoređena radi suzbijanja stope zaraze kovida 19 ukinuta je za sve dolaske iz zemalja članica Evropske unije, otkrivaju vlasti.
Kako je saopštilo finsko Ministarstvo spoljnih poslova, kako je odluka o otvaranju unutrašnjih granica stupila na snagu 31. januara, spoljne granice, koje su uvedene za dolaske iz svih trećih zemalja ostaće na snazi do 14. februara, preneo je sajt ShengenVisaInfo.

"Međutim, svi putnici su dužni da pokažu sertifikate propisane Zakonom o zaraznim bolestima i da se pridržavaju odluka koje su donele regionalne državne uprave o obaveznim zdravstvenim pregledima", objašnjava se u saopštenju.

Finska vlada je nametnula unutrašnju granicu kako bi sprečila povećanje stope zaraze virusom. Za to vreme, putnici iz država članica EU morali su da pokazuju EU digitalni sertifikat o kovidu 19, koji potvrđuje da je nosilac prošao kompletan kurs vakcinacije, da je prethodno bio zaražen virusom ili negativan na testu na bolest u poslednjih 72 do 48 sati. Štaviše, u zavisnosti od države porekla ili sistema kategorizacije, putnici iz određenih zemalja morali su da budu i u karantinu po dolasku.

Državljani Srbije mogu da uđu u Finsku samo ukoliko imaju regulisan boravak ili poseduju dokaz o potpunoj vakcinaciji. Priznaju se vakcine Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka, Džonson&Džonson, Sinofarm, Kovišild, Sinovak i Kovaksin.

Dokaz o preležanoj bolesti priznaje se umesto jedne doze vakcine, samo ukoliko se nalazi na istom sertifikatu na kojem je ubeležena i vakcinacija. Obavezno je i posedovanje negativnog rezultata PCR ili antigenskog testa, ne starijeg od 48 sati. Tranzit je dozvoljen na aerodromima.

U ovim zemljama kovid sertifikat važi 270 dana, ali samo na granici

Austrija, Holandija i Švajcarska su samo neke od zemalja EU/šengenskog prostora koje su već najavile da će od sledećeg utorka primenjivati nove mere.

Prošle nedelje su austrijske vlasti objavile da će sertifikati o primarnoj vakcinaciji biti dovoljni za ulazak u zemlju samo ako je poslednja doza primljena u poslednjih 270 dana. Međutim, naglašeno je da će se za dokazivanje 2G statusa priznavati samo sertifikati sa rokom važenja od 180 dana kada je u pitanju kretanje po zemlji i boravak u javnim prostorima.

"Da biste dokazali svoj 2G status tokom vašeg boravka u Austriji, od 1. februara 2022. godine, važenje sertifkata posle druge doze biće smanjeno na 180 dana", istakle su austrijske vlasti.

Slično Austriji, holandske valsti su saopštile da će od 1. februara važenje potvrda o vakcinaciji biti skraćeno sa 12 na devet meseci. To znači da svi moraju da dobiju dopunsku vakcinu da bi se njihova propsunica smatrala validnom kada stignu u Holandiju.

S druge strane, Švajcarska će takođe poštovati preporuku Komisije EU i priznavati samo sertifikate koji pokazuju da je osoba primila poslednju dozu u roku od 270 dana. Objašnjeno je da se važenje propusnice za vakcinaciju može produžiti primanjem dodatne doze.

Za razliku od ostalih zemalja, belgijski savetodavni komitet odlučio je da od 1. marta smanji važenje potvrda o vakcinaciji sa 270 na 150 dana. Takva odluka je doneta kako bi se što više ljudi podstaklo da primi buster dozu protiv kovida 19.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja