Sezona

Uprkos koroni cveta turizam: Planine pune, u ski-centrima više turista nego pre pandemije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2022

-

07:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos pandemiji virusa korona, 2021. godina bila je uspešna za srpski turizam. U odnosu na 2020. povećan je broj turista i noćenja, vratili su se i stranci, a neke destinacije ostvarile su i rekorde. Domaći turisti najviše su boravili u banjama i na planinama.

Zbog komplikovanih putovanja i strogih epidemijskih mera na Zapadu, deluje da su se mnogi  turisti opredelili za destinacije u Srbiji i ove zime. Strancima su bili zanimljivi Beograd, Novi Sad, Kopaonik i Zlatibor i mnogi su tek zbog pandemije otkrili lepote Srbije. Tako je i Stara planina postala jedna je od omiljenih destinacija domaćih i inostranih turista u regionu.

U zimskoj sezoni, i u jeku pandemije, na ovoj planini popunjeni su kapaciteti u hotelu i privatnom smeštaju. Netaknuta priroda na blizu 1.500 metara nadmorske visine, svež vazduh, usluge i dobri uslovi za skijanje, privlače sve više turista..

Na Staroj planini više posetilaca nego u godini pre pandemije

"Otprilike šest do sedam odsto je povećan broj noćenja u odnosu na godinu pre pandemije. Imamo dosta stranaca iz Makedonije, Bugarske, Rumunije, Rusije, i do kraja marta su svi kapaciteti popunjeni", ističe za Euronews Srbija Olivera Jelenković, menadžer prodaje u Hotelu "Stara planina".

Oni koji bar jednom dođu ovde, kažu, vraćaju se više puta, ali je, ipak, ove sezone nekima presudna bila epidemijska situacija, koja je otežala putovanje na dalje destinacije.

"Tako su se stekli uslovi da se gosti osećaju sigurno, da mogu da se relaksiraju, da koriste sve sadržaje na adekvatan način, a mi da se posvetimo poslu onako kako bi trebalo", dodaje Jelenković.

Pixabay

 

Mnogi turisti tek u vreme pandemije otkrivaju brojne prirodne lepote ovoga kraja. Sve više njih dolazi tokom cele godine i zbog pešačenja, planinarenja, biciklizma.  

"Pored zime, otvorilo se i leto. Dolaze ljudi, pre svega porodično, izviđači, sportski klubovi sa decom. Pobegnu iz grada zbog problema sa pandemijom. Nama je, da ne kažem, 'dobrodošla' ta korona", podvlači za Euronews Srbija ugostitelj Nenad Filipović.

Sa većim prihodima, ugostitelji, kažu, mogu da razmišljaju i o ulaganju u bolju ponudu, u nadi da će se turisti vraćati i kada Evropom ponovo bude moglo da se putuje bez ograničenja.

Na Kopaoniku cveta i zimski, i letnji turizam

Euronews

Najposećeniji zimski centar u Srbiji, Kopaonik je i trenutno pun. Na stazama je skoro 7.000 skijača, a još bar toliko je i u hotelima.

"Od početka otvaranje zimske sezone imali smo 12 otvorenih zimskih staza, vremenski uslovi su bili idealni i ove godine imamo sigurno oko 20 odsto više turista u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Trenutno sve radi punim kapacitetom", kaže za Euronews Srbija Darko Jovanović rukovodilac ski-centra Kopaonik.

On dodaje da je u poslednjih četiri, pet godina Kopaonik oživeo i leti, te je ove godine bila idealna i letnja sezona. Otvorena je Gondola Brzeće - Mali Karaman, a skijalište i tokom leta priprema zabavne i adrenalinske sadržaje za posetioce. 

"Mi iz godine u godinu izgrađujemo nove ski staze, trenutno imamo 70 kilometara staza, a u izgradnji su staze Bela reka 1, Bela reka 2 i Bela reka 3", ističe on.

Naglašava da se epidemijske mere poštuju u ski-centru, kao i da 12.000 skijača koji su posetili ovu planinu tokom praznika nisu pravili gužvu.

"Male gužve postoje samo kod prolaza kod žičare, mada Skijališta Srbije već imaju u planu razvoj nove žičare da bi se već postojaće rasteretile", kazao je Jovanović.

On smatra da je veliki broj gostiju rezultat činjenice da su i u inostranstvu skijači prepoznali kvalitet staza koje Kopaonik nudi, a koji je, prema njegovim rečima, jedan od boljih ski-centra u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja