Evropa

Regionalni izbori u Nemačkoj dali vetar u leđa CDU i nasledniku Merkelove, ali neizvesnost tek sledi

Komentari

Autor: Euronews

07/06/2021

-

19:24

Regionalni izbori u Nemačkoj dali vetar u leđa CDU i nasledniku Merkelove, ali neizvesnost tek sledi
Regionalni izbori u Nemačkoj dali vetar u leđa CDU i nasledniku Merkelove, ali neizvesnost tek sledi - Copyright Tanjug/AP/Michael Kappeler

veličina teksta

Aa Aa

Poslednji veliki test za nemačke političke stranke pred parlamentarne izbore u septembru prošao je veoma uspešno za vladajuću Hrišćansku demokratsku uniju (CDU). Ova stranka, predvođena Arminom Lašetom, ostvarila je znatno bolji rezultat od očekivanog na izborima u pokrajini Saksonija-Anhalt, održanim u nedelju.

Iako su predizborne ankete pokazivale da će izbori imati tesnu borbu između CDU i AfD, Alternativa za Nemačku, desničarska stranka, zaostaje za konzervativnom CDU kancelarke Angele Merkel sa oko 21 odsto glasova (CDU ima 37).

Kako piše Rojters, konzervativci kancelarke Angele Merkel izborili su važnu pobedu na izborima u istočnoj pokrajini, pojačavši tako Armina Lašeta, koji se nada da će je naslediti na toj poziciji nakon parlamentarnih izbora u septembru. 

Izlazne ankete su pokazale da je Hrišćansko demokratska unija osvojila oko 37 odsto glasova, što je za šest odsto više nego pre pet godina. Takođe, AfD je u blagom padu u odnosu na prethodno glasanje. "Dojče vele" piše da je ovo jak vetar u leđa Lašetu na saveznom nivou. 

EPA/HENNING SCHACHT CHRISTIAN MARQUARDT

 

U Saksoniji-Anhaltu očekivalo se da bi na izborima koji su se ocenjivali kao glavni test pred jesenje savezne izbore desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) mogla odneti pobedu, ali je osvojila svega 20,8 odsto glasova, dok je Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel, kojoj se predviđao dalji pad poverenja građana, osvojila znatno više nego na prošlim izborima, 37,1 odsto, prenosi Tanjug.

Levica je treća snaga u toj pokrajini sa 11 odsto glasova, iza njih je Socijaldemokratska partija (SPD) sa 8,4 odsto, i potom Slobodarska stranka (FDP) sa 6,4 procenata glasova.

Zeleni sa 5,9 odsto nisu postigli obećavajući rezultat za savezne izbore.

"Pobedili smo na izborima. Većina naših građana je navela da ne želimo savez sa AfD i zahvalan sam na tome", rekao je šef pokrajinske vlade Saksonije-Anhalt Rajner Hazelof (CDU), nakon što su objavljeni rezultati izlaznih anketa.

Parlamentarni izbori u Nemačkoj biće održani 26. septembra, posle kojih će Nemačka dobiti novog kancelara jer se Angela Merkel povlači iz politike.

Dva kanidata za naslednika Merkelove

Armin Lašet je kandidat dvaju sestrinskih stranaka za poziciju kancelara - Hrišćansko-demokratske unije Nemačke (CDU) i Socijal-demokratske unije Bavarske (CSU).

Predstavlja umereno krilo partije iz koje dolazi i Merkelova. 

Smatralo se da je centrista Lašet nesigurno započeo svoju predizbornu kampanju i suočio se sa pozivima da zacrta "desniji" kurs za povratak glasača.

Tanjug AP/John Thys

 

Nasuprot Lašetu stoji kandidatkinja Zelene partije Analena Berbok, čija je stranka iz ovog glasanja izašla razočarana.

"Naravno da bismo želeli da smo prošli bolje", rekla je ona. Rojters navodi da su Zeleni uglavnom slabiji u manje urbanoj istočnoj Nemačkoj.

Kako navodi BBC, ovo su poslednji regionalni izbori pre parlamentarnih koji će biti održani u septembru. Ipak, slede četiri neizvesna meseca, jer mnogi ocenjuju da će slavlje CDU biti kratkotrajno. 

BBC piše da pojedini analitičari veruju da je regionalna pobeda rezultat popularnosti lokalnih lodera, te da u naredna četiri meseca do opštih izbora još ni na koji način nije zagarantovano da će stranka Angele Merkel zaista držati ključeve kancelarije.

Pobeda demokratije

Ishod izbora u istočnoj Nemačkoj pokrajini Saksonija-Anhalt je pobeda demokratije, ocenio je predsednik Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj Jozef Šuster.

On je istakao da se, i pored toga, ne sme potceniti uspeh krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

Šuster je dodao da cilj mora biti da se AfD drži izvan svih parlamenata u Nemačkoj, prenosi Tanjug.

On je naglasio da ishod izbora pokazuje da više od svakog petog glasača glasa za tu desničarsku ekstremističku partiju.

Komentari (0)

Evropa