Evropa

Jedna izjava pokrenula lavinu reakcija: Šta je stvarno rekao ukrajinski ambasador

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

14/02/2022

-

08:16

Jedna izjava pokrenula lavinu reakcija: Šta je stvarno rekao ukrajinski ambasador
Jedna izjava pokrenula lavinu reakcija: Šta je stvarno rekao ukrajinski ambasador - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina bi mogla da odustane od svoje kandidature za pridruživanje NATO-u kako bi izbegla rat sa Rusijom, javio je BBC navodno citirajući reči ukrajinskog ambasadora u Britaniji Vadima Pristajkoa.

Ova izjava izazvala je brojne reakcije - ambasador je morao da je objašnjava, a reagovali su i ukrajinski predsednik i Ministarstvo spoljnih poslova jer je izjava, kako su naveli - izvučena iz konteksta.

Kako je prvobitno preneo BBC, Pristajko je rekao da je Ukrajina spremna da bude "fleksibilna" u pogledu svog cilja o pridruživanju atlantskom vojnom savezu.

Na pitanje da li bi Ukrajina mogla da promeni svoj stav o članstvu u NATO-u, ambasador Pristajko je potvrdno odgovorio.

On je, kako je preneo BBC,  naveo da će Ukrajina, zbog ozbiljnih pretnji i ucena, ramotriti “ozbiljne ustupke”, uključujući odustajanje od cilja o pridruživanja NATO alijansi.

Objašnjenje ambasadora

Nakon što je ova izjava izazvala burne reakcije Pristajko je pojasno svoj stav, navodeći da Ukrajina neće preispitati svoja nastojanja da se pridruži vojnom savezu.

Upitan da li bi Ukrajina mogla da preispita svoje ambicije da se pridruži NATO-u, ambasador Pristajko je rekao za BBC: “Ne, to nije tačno i veoma sam srećan što imam ovu priliku da razjasnim svoj stav”, izjavio je Pristajko, dodajući da je prethodni izveštaj BBC-a bio rezultat nesporazuma.

“Mi trenutno nismo članica NATO-a i da bismo izbegli rat mi smo spremni na mnoge ustupke, i to je ono što radimo u razgovorima sa Rusima”, poručio je Pristajko.

“To nema nikakve veze sa NATO-om”, poručio je ambasador, dodajući da je cilj Kijeva o ulasku u NATO čak upisan u Ustav te zemlje.

Ponovo upitan da li Ukrajina menja svoj cilj o tome da postane članica NATO-a, ukrajinski ambasador je rekao: "Ne".

Šta je fleksibilnost?

I portparol ukrajinskog predsednika Sergij Nikiforov je danas izjavio da su težnje Ukrajine da pridruži NATO-u i Evropskoj uniji predviđene njenim ustavom i da ostaju apsolutni prioritet za zemlju.

“Taj kurs se samo ne odražava u Ustavu, već za to postoji i puna saglasnost vlasti i društva”, rekao je portparol za Rojters.

Upitan da prokomentariše izveštaj BBC-a koji je citirajući ambasadora Pristajka, preneo da je Ukrajina spremna da bude "fleksibilna" u pogledu svog cilja da se pridruži atlantskom vojnom savezu, portparol je rekao: “Gospodin ambasador je upotrebio reč “fleksibilnost”. Mislim da bi trebalo da dobije priliku da objasni šta je tačno imao na umu”, poručio je portparol.

Ukrajina nije članica NATO-a, ali je 2008. godine dobila obećanje da će dobiti priliku da se pridruži Alijansi.

Ruski predsednik Vladimir Putin, međutim, upozorava da bi rastuće veze Ukrajine sa Alijansom mogle da je učine lansirnom rampom za NATO rakete usmerene na Rusiju.

 

MSP UKR: Reči Pristajka izvučene iz konteksta

Reči ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji Vadima Pristajka da je Ukrajina navodno spremna da razmotri odustajanje od članstva u NATO-u kako bi izbegla rat sa Rusijom izvučene su iz konteksta, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko.

On je za agenciju Interfaks-Ukrajina rekao da je Ukrajina, zarad mira i očuvanja života svojih građana, spremna na svaki format dijaloga sa zemljama i međunarodnim organizacijama.

Nikolenko je ukazao da je Pristajko u intervjuu s pravom primetio da je perspektiva članstva u NATO-u sadržana u Ustavu Ukrajine, ali da Ukrajina još nije članica NATO-a ili nekog drugog saveza, tako da je ključno pitanje za nju - pitanje bezbednosnih garancija. On smatra da bi najbolja takva garancija bio hitan prijem Ukrajine u Alijansu.

"Ali pretnje Ukrajini postoje ovde i sada, tako da pronalaženje odgovora na pitanje garancija fundamentalni i hitan zadatak", istakao je Nikolenko.

Dodao je da nijedna odluka ne može biti doneta suprotno Ustavu Ukrajine.

Britanija: Podržavamo sve što Ukrajina odluči

Britanija će podržati sve što Ukrajina odluči da uradi u vezi sa svojom ambicijom da se pridruži NATO-u, izjavio je danas zamenik britanskog ministra odbrane DŽejms Hipi.

“Ako Ukrajina odluči da izađe sa ponudom da neće postati članica NATO-a, mi to podržvamo i to je na Ukrajincima da odluče”, odgovorio je Hipi za “Skaj” na pitanje da prokomentariše izjavu ukrajinskog ambasadora u Britaniji koji je sugerisao da postoji takva mogućnost, prenosi agencija Rojters.

“Isto tako, ako Ukrajina želi da ostane pri svojoj poziciji i kaže da bi u budućnosti možda želela da uđe u NATO, mi bismo to podržali”, dodao je Hipi.

Portparol ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog je izjavio danas da su težnje Kijeva za članstvo u NATO-u i EU sadržane u ukrajinskom ustavu i da ostaju apsolutni prioritet te zemlje.

Komentari (0)

Evropa